18 Νοεμβρίου 2021

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός κάνει καλό στην ψυχολογία μας

Αυτός είναι ο λόγος που θα στολίσουμε νωρίτερα φέτος!


«Σε έναν κόσμο γεμάτο στρες και άγχος, οι άνθρωποι αναζητούν εμπειρίες που τους κάνουν να αισθάνονται χαρούμενοι. Οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί το κάνουν αυτό γιατί φέρνουν πίσω όλες τις παιδικές αναμνήσεις. Ο κόσμος θέλει να ξανανιώσει ή να διατηρήσει τον παιδικό ενθουσιασμό», λέει ο ψυχαναλυτής Steve McKeown. 

Άρα, το γεγονός πως το χριστουγεννιάτικο στόλισμα φέρνει χαρά έχει να κάνει με τη νοσταλγία.

Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας, Amy Morin, επισημαίνει πως η νοσταλγία συνδέει τους ανθρώπους με το παρελθόν τους, βοηθώντας τους να καταλάβουν ποιοι είναι. Είναι γλυκόπικρη η αίσθηση, γιατί φέρνει αναμνήσεις ακόμη και με άτομα που δεν είναι κοντά μας τώρα, αλλά οι γιορτές μας κάνουν να νιώθουμε ξανά συνδεδεμένοι μαζί τους».

Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι και βιολογικό. Η ενασχόληση με τον στολισμό και στη συνέχεια ο θαυμασμός του αποτελέσματος αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό, μια ορμόνη χαράς. Το νευρικό σύστημα «ξεσηκώνεται» και παράγει χαρά, ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Την ίδια στιγμή, μας φέρνει και πιο κοντά με τους ανθρώπους γύρω μας, από την οικογένεια, μέχρι τους γείτονες. Όλοι κοιτούν το δέντρο και χαμογελούν.

Γι’ αυτό μη διστάσετε να στολίσετε λίγο νωρίτερα φέτος, με την οικογένεια ή τους φίλους σας. Δημιουργήστε μια όμορφη ατμόσφαιρα, ανάψτε κεριά, βάλτε μουσική και αναβιώστε τις πιο όμορφες γιορτινές αναμνήσεις σας – αν μη τι άλλο τις τελευταίες χρονιές το έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

Πηγή: vogue.gr
Δείτε και αυτό: Στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στη Βιέννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου