12 Νοεμβρίου 2021

Τιμ Μπέρνερς Λι, o άνθρωπος πίσω από τα WWW που άλλαξαν τη ζωή μας

Το ημερολόγιο δείχνει 12 Νοεμβρίου 1990 και ένας Άγγλος επιστήμονας υπολογιστών που εργάζεται στο CERN παρουσιάζει μία πρωτοποριακή ιδέα: το πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου (hypertext transfer protocol - http) και ένα διασυνδεδεμένο σύστημα υπολογιστών. Ονομάζει το σύστημα αυτό Παγκόσμιο Ιστό - World Wide Web. Είναι το γνωστό σε ολους μας www, που εμφανίζεται πριν από την ονομασία της κάθε ιστοσελίδας. Και μπορεί ο ίδιος τότε να μην το συνειδητοποιεί ακόμη, αλλά είναι κάτι που θα αλλάξει ριζικά και για πάντα την καθημερινότητα, την εργασία και την ψυχαγωγία μας.

Ο λόγος για τον Τιμ Μπέρνερς Λι, τον δαιμόνιο «πατέρα του Internet», όπως τον έχουν ονομάσει - τίτλο που πάντως ο ίδιος με ταπεινότητα διστάζει να αποδεχθεί. Το όραμά του ήταν ένας κόσμος όπου ο καθένας θα μπορούσε να ανταλλάσσει πληροφορίες άμεσα προσβάσιμες από τους υπολοίπους. Κάθε πληροφορία στον Ιστό θα ήταν ίση ως προς την προσβασιμότητα με τις υπόλοιπες, στη βάση της αρχικής ιδέας- που πάντως σήμερα δεν γίνεται πράξη, αφού οι αλγόριθμοι της Google και των άλλων διαδικτυακών κολοσσών φροντίζουν για τη δική τους ιεράρχηση.

Ας δούμε όμως πώς ξεκίνησαν όλα. Ο Λι γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1955 σε μία οικογένεια που αγαπούσε τον κόσμο των υπολογιστών. Ήταν το τέταρτο παιδί των Κόνγουεϊ Μπέρνερς Λι και Μέρι Λι Γουντς. Και οι δύο ήταν προγραμματιστές υπολογιστών, ενώ συμμετείχαν μάλιστα την κατασκευή του πρώτου υπολογιστή που κατασκευάστηκε για εμπορική χρήση, του Ferranti Mark 1. Οι γονείς του του μετέδωσαν την αγάπη για τις επιστήμες, την αναλυτική, κριτική σκέψη, αλλά και την τόλμη να επιχειρεί να δώσει «ζωή» σε επαναστατικές ιδέες- ακόμη και εάν αυτό σήμαινε πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες.

Φοίτησε στο Emanuel School του Γουάντσγουερθ (Wandsworth) και στη συνέχεια στο Κουίνς Κόλετζ (Queens College) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δεν άργησε να δείξει το ταλέντο του. Κατασκεύασε τον πρώτο δικό του υπολογιστή με μόνα υλικά κάποια παλιά ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Ως φοιτητής μπήκε στον κόσμο των χάκερ και όταν οι καθηγητές του τον έπιασαν στα πράσα αποκλείστηκε για έναν χρόνο από τους υπολογιστές του πανεπιστημίου.

Το περιστατικό αυτό δεν στάθηκε πάντως εμπόδιο στην καριέρα του. Αφού εργάστηκε σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις ως προγραμματιστής εντάχθηκε στο δυναμικό του CERN. Εκεί δημιούργησε μεταξύ άλλων και το Enquire - ένα πρόγραμμα που λειτούργησε ως προάγγελος του WWW.

Όταν το 1990 παρουσίασε τον Παγκόσμιο Ιστό είδε με ικανοποίηση τους χρήστες της υπηρεσίας να αυξάνονται ταχύτατα και τον κόσμο γύρω του να μεταμοφώνεται άρδην. Πλέον τα τρία W έχουν μπει στην ζωή των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη σε βαθμό που οι νεότερες γενιές δύσκολα μπορούν να φανταστούν πως ήταν η καθημερινότητα χωρίς αυτά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε και αυτά:
50 χρόνια από τη «γέννηση» του ίντερνετ (29.10.2019)
30 χρόνια Παγκόσμιος Ιστός - World Wide Web (12.3.2019)
Μιχάλης Δερτούζος, ο οραματιστής του διαδικτύου (5.11.2018)

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου