20 Νοεμβρίου 2021

Ισπανία - Ποτογαλία: Λίγα κρούσματα, άδειες ΜΕΘ

Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται αναμφίβολα και στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού. Ισπανοί και Πορτογάλοι μαθαίνουν για το κίνημα αρνητών του εμβολιασμού μόνο όταν βλέπουν στην τηλεόραση διαδηλώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

(...) Τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία χαρακτηρίζονται από την ισπανική εφημερίδα El Periódico «όαση» στην πανδημική έρημο της Ευρώπης κι ας βρίσκονται σε ανοδική πορεία τα κρούσματα του τελευταίου επταημέρου: Στην Ισπανία σε 55 ανά 100.000 κατοίκους και στην γειτονική Πορτογαλία σε περίπου 100. Σε σύγκριση ωστόσο με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα κρούσματα παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Στη Γερμανία αγγίζουν πλέον τα 340, στην Ολλανδία έχουν ξεπεράσει τα 700 και στην Αυστρία πλησιάζουν τα 1.000.

Καθοριστικό το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού

Έχει ενδιαφέρον ότι στην Ιβηρική Χερσόνησο δεν καταγράφονται μόνο λιγότερα κρούσματα. Σχετικά μικρός είναι ο αριθμός σοβαρά νοσούντων. Στην Πορτογαλία οι νοσηλείες στις ΜΕΘ μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε 55, ενώ στην Ισπανία είναι κατειλημμένο μόλις το 13% των κλινών εντατικής θεραπείας με ασθενείς covid. Κατά συνέπεια ούτε σε Ισπανία, ούτε σε Πορτογαλία συζητείται το ενδεχόμενο επιβολής λοκντάουν για ανεμβολίαστους.

Γεμάτοι οι υπαίθριοι χώροι εστιατορίων στη Μαδρίτη

Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται αναμφίβολα και στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού, το οποίο φθάνει στην Πορτογαλία το 87% και στην Ισπανία το 80%. Είναι δηλαδή μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών εμβολιασμού στην Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια. Ισπανοί και Πορτογάλοι μαθαίνουν για το κίνημα αρνητών του εμβολιασμού μόνο όταν βλέπουν στην τηλεόραση διαδηλώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν είναι όμως μόνο τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Παρά το γεγονός ότι και στις δύο χώρες εφαρμόζονται ελάχιστα περιοριστικά μέτρα οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι πολίτες απολαμβάνουν μεν την ζωή σε γεμάτα εστιατόρια και μπαρ, αλλά όταν κυκλοφορούν στο δρόμο φορούν σχεδόν πάντα προστατευτική μάσκα. Παράλληλα οι αρχές σε Πορτογαλία και Ισπανία παραμένουν σε εγρήγορση. (...)

Οι τουρίστες από το εξωτερικό εμπιστεύονται την Πορτογαλία

Ισπανοί και Πορτογάλοι τουριστικοί παράγοντες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις. Όπως τονίζει η γενική γραμματέας του πορτογαλικού υπουργείου Τουρισμού η ανάκαμψη του τουρισμού βρίσκεται «σε πλήρη εξέλιξη». Δεν πανηγυρίζουν ωστόσο όλοι για τα στίφη γερμανών τουριστών στα τουριστικά θέρετρα της Ιβηρικής Χερσονήσου. (...)

Πηγή: Deutsche Welle (μέρος δημοσιεύματος)

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου