20 Ιανουαρίου 2023

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 20.1.2023

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημερώνεται για τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και για τις απαιτήσεις της Άγκυρας. 
Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου στον Ελεύθερο Τύπο:
"Η Τουρκία εξηγεί ότι αν δεν της δώσουμε τα F-16 για να δημιουργήσει ένταση με την Ελλάδα, θα αναγκαστεί να δημιουργήσει ένταση με την Ελλάδα"! 

Και ένα σχόλιο από την ίδια εφημερίδα:
"Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έφυγε με άδεια χέρια, χωρίς να πετύχει καμία δέσμευση από τις ΗΠΑ σε σχέση με την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ η πικρία του ήταν φανερή και από τις δηλώσεις που έκανε όπου παραπονέθηκε για τη στάση των ΗΠΑ. 
Επιτέθηκε μάλιστα κατά της Ελλάδας και ζήτησε από την Ουάσιγκτον να κρατήσει ισορροπίες, ενώ επέκρινε την αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να τα ρίχνει όλα στο Κογκρέσο, επικαλούμενος αρκετές φορές τον γερουσιαστή Μενέντες, που έχει δηλώσει ρητά ότι θα μπλοκάρει την πώληση εξοπλιστικού υλικού στην Τουρκία.
Με άλλα λόγια, οι εκβιασμοί έχουν γυρίσει μπούμερανγκ για την Αγκυρα, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρώτα θα πρέπει να άρει το βέτο για τη Σουηδία και τη Φινλανδία και να σταματήσει τις προκλήσεις στην περιοχή μας, προκειμένου να ξεκινήσουν ουσιαστικές συζητήσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών".

Είναι φανερό ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση. 
Δείτε και το άρθρο του βρετανικού «Εκόνομιστ»: 
The Economist: «Η Τουρκία μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της δικτατορίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου