9 Ιανουαρίου 2023

Επένδυση 280 εκατ. στους Πεταλιούς από την Grivalia

Υπερπολυτελές θέρετρο με ξενοδοχείο, χώρους ευεξίας και κατοικίες στη Μεγαλόνησο


Επένδυση ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών ανακοίνωσε η Grivalia Hospitality. Η τουριστική ανάπτυξη θα γίνει στη Μεγαλόνησο, το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πεταλιών, και θα αφορά την ίδρυση και λειτουργία ενός υπερπολυτελούς θερέτρου πολύ υψηλών προδιαγραφών.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το οικολογικό θέρετρο θα περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχειακή εγκατάσταση, εστιατόρια, χώρους ευεξίας και εκγύμνασης, καθώς και beach club, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας σε Έλληνες και διεθνείς επισκέπτες. Προβλέπεται, επιπλέον, η ανάπτυξη πολυτελών branded κατοικιών, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ιδιωτικότητα και πολυτέλεια, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη σειρά ξενοδοχειακών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

«Στόχος είναι το υπερπολυτελές θέρετρο να αποτελέσει την πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα στην Ελλάδα και από τις πρώτες παγκοσμίως που θα είναι πλήρως αυτόνομη ενεργειακά», αναφέρει η Grivalia Hospitality. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών της μονάδας, είτε άμεσα είτε μέσω εφαρμογής συστήματος συμψηφισμού (net metering). Επίσης προβλέπονται: μονάδα αφαλάτωσης, σύστημα ύδρευσης και άρδευσης, δίκτυο πυρόσβεσης, σύστημα φωτισμού, ανάπτυξη οδικού δικτύου αλλά και αγκυροβόλιο σκαφών.

Για τη διαχείριση του συγκροτήματος η Grivalia βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ξενοδοχειακή αλυσίδα διεθνούς φήμης. Η σχετική σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο εν λόγω operator ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους υπηρεσιών φιλοξενίας.

Οι Πεταλιοί είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Ανήκουν στον Δήμο Καρύστου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά τα οποία είναι όλα ακατοίκητα και συχνά αναφέρονται και ως «ελληνικές Μαλδίβες». Στο παρελθόν η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι, τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος, διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό. Οχι όμως πλέον. 
Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα: Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι.


Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός μεγάλου μέρους της έκτασης κάποιων εξ αυτών των νησιών υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ανοιχτή δικαστική διαμάχη μεταξύ των εφοπλιστικών οικογενειών Εμπειρίκου και Καρνέζη*. Ωστόσο, η αντιδικία, κατά πληροφορίες, δεν επηρεάζει τα επενδυτικά σχέδια της Grivalia Hospitality διότι αφορά το βόρειο τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών και όχι τη νότια Μεγαλόνησο όπου και θα υλοποιηθεί το θέρετρο. 

Με το ύψος της επένδυσης, που δρομολογεί η Grivalia Hospitality, να υπολογίζεται άνω των € 280 εκατ., το εμβληματικό αυτό έργο αναμένεται να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο και για την οικονομία της χώρας, καθώς η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το €1 δισ. Παράλληλα, η εμβληματική αυτή ανάπτυξη θα συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στην τόνωση της απασχόλησης, καθώς στο στάδιο της κατασκευής θα δημιουργηθούν περί τις 800 θέσεις απασχόλησης, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας θα δημιουργηθούν 400 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

Όλες οι κατασκευές, σύμφωνα με την
 ανακοίνωση, θα υλοποιηθούν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, με βιώσιμα υλικά και με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, ακολουθώντας ένα μοντέλο ήπιας ανάπτυξης, που σε επίπεδο δόμησης θα αντιστοιχεί σε λιγότερο από 8% της συνολικής έκτασης.

Πηγές: kathimerini.gr , euro2day.gr

Σχετικά με το ιστορικό κλπ των Πεταλιών διαβάστε την ανάρτησή μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου