29 Ιανουαρίου 2023

Τα «µαργαριτάρια» των ρεπόρτερ στην κηδεία του τέως βασιλιά

«Η κηδεία πέρασε, τα "µαργαριτάρια" των ρεπόρτερ έµειναν. Και ήταν πολλά» γράφει ο Σάκης Μουμτζής σε άρθρο του στην Καθημερινή και προσθέτει: «Κατανοώ το άγχος και την πίεση του ρεπορτάζ, που προκαλεί ένα τρακ στα νέα παιδιά που βρίσκονται μπροστά από την κάμερα, όμως ας γίνει αντιληπτό πως αυτά που λένε μπαίνουν μέσα σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και τους ακούνε εκατομμύρια τηλεθεατές. Οποιοδήποτε γραμματικό ή συντακτικό λάθος τους, που πολλές φορές είναι επαναλαμβανόμενο, δημιουργεί μια ακουστική εξοικείωση με αυτό στον τηλεθεατή, ο οποίος ασυναίσθητα και μηχανικά μπορεί να το επαναλάβει. Αφομοιώνει το λάθος, εθιζόμενος έτσι στην κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας».

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα «μαργαριτάρια», που ακούστηκαν από τους  τηλεοπτικούς σταθμούς στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου (από ένα άρθρο επίσης στην Καθημερινή:
Παρών στην κηδεία η υπουργός Πολιτισμού. 
Ο σωρός του εκλιπών(!). 
Η τέα(;) βασίλισσα. 
Ενός εξέχον μέλους. 
Η σύζυγος του δον Χουάν Κάρλου. 
Συνοδευομένος από τη βασιλομήτωρ(!). 
Για τη μνήμη του εκλιπών(!). 
Η θέαση των τάφων. 
Οι έξοδοι(;) στην εκκλησία (εξόδιος ακολουθία). 
Φυτεύθηκαν – αυτοφυή δένδρα. κλπ

Προσπαθώντας να εντοπίσει τα αίτια του προβλήματος ο αρθρογράφος (Σ. Μουμτζής) αναφέρει: «Προφανώς, το πρόβλημα αφορά την ποιότητα της μέσης εκπαίδευσης και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Αλλά αυτή η διαπίστωση, που είναι πλέον κοινότοπη, καλύπτει μόνον ένα μέρος του προβλήματος. Το άλλο μέρος αφορά την εγκατάλειψη της γλώσσας που διδάσκεται στα σχολεία –όπως διδάσκεται– υπέρ της λεγόμενης ψηφιακής γλώσσας των απλοποιημένων, μέχρι παραποιήσεως, τύπων στο ορθογραφικό, στο γραμματικό και στο συντακτικό επίπεδο. Αυτό που μιλούν πολλοί νέοι, και όχι μόνο, είναι τα "περίπου" ελληνικά. Μια γλώσσα τόσο όσο για να συνεννοούνται, χωρίς κανόνες. Θα τρίζουν τα κόκαλα του Τζάρτζανου και του Τριανταφυλλίδη»!

Και προτείνει: «Γι’ αυτό, καλό θα ήταν, οι τηλεοπτικοί σταθμοί στον κωδικό "αμοιβές προσωπικού" ας βάλουν και την αμοιβή ενός φιλολόγου, που χρειάζεται κατεπειγόντως».

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου