5 Ιανουαρίου 2023

Τα «Παράδοξα» της Ημέρας 5.1.2023

Ο πρίγκιπας Χάρι υποστηρίζει ότι σκότωσε 25 Ταλιμπάν όταν υπηρετούσε στον βρετανικό στρατό, τους θεωρούσε «πιόνια σκακιού»!
«Moving Chains», γλυπτό για την αμερικανική κληρονομιά δουλείας στην Governors Island της Νέας Υόρκης.
Έκλεψαν άγαλμα του τραγουδιστή Τιλ Λίντεμαν στη Γερμανία μία ημέρα μετά την ανέγερσή του!

Ο πρίγκιπας Χάρι λέει ότι σκότωσε 25 Ταλιμπάν, τους θεωρούσε «πιόνια σκακιού»!

Ο πρίγκιπας Χάρι αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά του ότι σκότωσε 25 Ταλιμπάν όταν υπηρετούσε ως πιλότος ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν και ότι έβλεπε τους στόχους του σαν «πιόνια σκακιού», όπως του είχαν μάθει στην εκπαίδευση, γράφει σήμερα η εφημερίδα Telegraph.
Ο μικρότερος γιος του βασιλιά Καρόλου Γ΄ υπηρέτησε για 10 χρόνια στον βρετανικό στρατό και συμμετείχε σε δύο αποστολές στο Αφγανιστάν, αρχικά το 2007-8 για 10 εβδομάδες και στη συνέχεια, ως πιλότος ελικοπτέρου, από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013. Παραιτήθηκε από τον στρατό το 2015.
Στο βιβλίο «Ο αναπληρωματικός», που πρόκειται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα, ο πρίγκιπας αφηγείται ότι στο πλαίσιο της εκπαίδευσής του έμαθε να σκοτώνει τους εχθρούς και ότι αυτό αποτελούσε μέρος της δουλειάς του: «Πυροβολούμε όταν χρειάζεται, αφαιρούμε μια ζωή για να σώσουμε μια (άλλη) ζωή».
«Μου φαινόταν ουσιώδες να μην φοβάμαι αυτόν τον αριθμό. Λοιπόν, ο αριθμός για εμένα είναι 25. Δεν είναι ένας αριθμός που με γεμίζει ικανοποίηση, ούτε που με στεναχωρεί», γράφει ο 38χρονος πρίγκιπας.
Ο Χάρι θεωρούσε τα θύματα ως «πιόνια σκακιού» που αποσύρονται από την παρτίδα, όπως του είχαν μάθει στην εκπαίδευσή του επειδή είναι αδύνατον να σκοτώσεις έναν στόχο «αν τον θεωρείς άτομο».

«Moving Chains», γλυπτό για την αμερικανική κληρονομιά δουλείας

Μετά από πάροδο οκτώ χρόνων από τότε που ο καλλιτέχνης Charles Gaines άρχισε να δουλεύει για το «Moving Chains», το κινητικό γλυπτό βρίσκεται πλέον στο Outlook Hill στην Governors Island της Νέας Υόρκης. Είναι η πρώτη παραγγελία στον Gaines για δημόσιο έργο τέχνης και είναι δριμεία κριτική των συστημικών ζητημάτων που είναι εγγενή στην αμερικανική οικονομία.
Το μήκους 30,5 μέτρων γλυπτό είναι τοποθετημένο δίπλα στο λιμάνι που ήταν στο παρελθόν σημαντικός κόμβος του διατλαντικού εμπορίου σκλάβων. 
Φέρνοντας στον νου το κύτος ενός σκάφους, το πελώριο γλυπτό έχει εννέα σειρές ατσάλινες αλυσίδες, βάρους σχεδόν 726 κιλών η κάθε μία, οι οποίες κινούνται στο πάνω μέρος μια δομής κατασκευασμένης από αφρικανικό ξύλο Sapele. Οκτώ αλυσίδες κινούνται στον ρυθμό των ρευμάτων του λιμανιού ενώ η ένατη στον ρυθμό μιας λέμβου.
«Ήθελα αυτό το έργο να θέσει επί τάπητος το ότι για να έχουν αυτό το είδος της οικονομίας έπρεπε να νομιμοποιήσουν τη δουλεία. Γίνεται όντως έμβλημα αυτού που αποκαλώ μοιραίο ελάττωμα που υπάρχει στα θεμέλια της Αμερικανικής δημοκρατίας» είχε πει ο Gaines.

Έκλεψαν άγαλμα τραγουδιστή στη Γερμανία μία ημέρα μετά την ανέγερσή του!

Ένα άγαλμα του τραγουδιστή Τιλ Λίντεμαν (Till Lindemann) των Rammstein, φέρεται να κλάπηκε στη Γερμανία μία ημέρα μετά την ανέγερσή του. Το άγαλμα τοποθετήθηκε στην γερμανική πόλη Ροστόκ, κοντά στη γειτονιά όπου μεγάλωσε ο τραγουδιστής προς τιμήν των 60ων γενεθλίων του.
Η αστυνομία φέρεται να έλαβε κλήση για την κλοπή γύρω στις 10 π.μ. (τοπική ώρα) και αυτή τη στιγμή αναζητά μάρτυρες που μπορεί να είδαν κάτι από την κλοπή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου