28 Ιανουαρίου 2023

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+

Σταθερό το outlook - Ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα η χώρα.


Η πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας για το 2023 είναι γεγονός. Ο οίκος Fitch Ratings αναβάθμισε την χώρα μας στο ΒΒ+ από BB με το outlook να είναι σταθερό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απέχουμε πια μία κλίμακα από την επενδυτική βαθμίδα. Ο Fitch αναμένει τώρα καλύτερα αποτελέσματα για το έλλειμμα και το χρέος, μ
ειωμένους κινδύνους στον τραπεζικού τομέα, ενώ θετικές είναι οι προβλέψεις για ανάπτυξη και υποχώρηση του πληθωρισμού.

Έλλειμμα: «Προβλέπουμε περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024 από 3,8% που εκτιμάται ότι ήταν το 2022, εν μέρει λόγω του εξορθολογισμού των προσωρινών μέτρων στήριξης. Αυτό συνεπάγεται βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου κατά 2,5 π.μ., σε πλεόνασμα 0,9% το 2024 (και ισοσκελισμένη θέση το 2023)» αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά οι κίνδυνοι μετριάζονται από μια ευρεία δέσμευση και ένα πρόσφατο ιστορικό δημοσιονομικής σύνεσης».

Αισθητή μείωση χρέους: Το 2022, σύμφωνα με τον οίκο, η Ελλάδα επωφελήθηκε από ένα πολύ ισχυρό φαινόμενο χιονοστιβάδας δεδομένης της υψηλής ονομαστικής ανάπτυξης για δεκαετίες και μιας πολύ μέτριας μόνο αύξησης στο μέσο κόστος των επιτοκίων, που οδήγησε σε εκτιμώμενο ρεκόρ μείωσης 24,5 π.μ. στο λόγο χρέους της γενικής κυβέρνησης/ΑΕΠ στο 170%. «Αναμένουμε ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί με πιο συγκρατημένο ρυθμό μεσοπρόθεσμα, λόγω των πλεονασμάτων του πρωτογενούς ισοζυγίου» αναφέρει.

Μειωμένοι κίνδυνοι τραπεζικού τομέα: «Συνεχίζει να σημειώνεται σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), με τον εγχώριο δείκτη ΜΕΔ να υποχωρεί στο 9,7% το τρίτο τρίμηνο του 22, κάτω από 10% για πρώτη φορά από το 2009, λόγω των συναλλαγών τιτλοποίησης στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (HAPS) και την οικονομική ανάκαμψη ευρείας βάσης. Αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση της ενεργητικής θέσης του κλάδου, υποστηριζόμενη από περιορισμένες νέες εισροές».

Διαρθρωτικά πλεονεκτήματα: Η αξιολόγηση της Ελλάδας στηρίζεται σε κατά κεφαλήν εισόδημα που υπερβαίνει κατά πολύ τους διάμεσους «BB» και «BBB». Οι βαθμολογίες διακυβέρνησης και οι δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης είναι από τους υψηλότερους από τους ομοτίμους υποεπενδυτικού βαθμού.

Οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό: Ο Fitch προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά μόλις 0,9% το 2023 και το 2,3% το 2024. «Έχουμε αναθεωρήσει τις μακροοικονομικές προβλέψεις μας από το τελευταίο review, δεδομένης της βελτίωσης του ισοζυγίου κινδύνων, ιδίως λόγω της πρόσφατης συγκράτησης στις τιμές της ενέργειαςενέργειας σε όλη την Ευρώπη». Ο πληθωρισμός, εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου, θα χαλαρώσει αλλά ο κίνδυνος επιμένει: Αναμένουν υποχώρηση του πληθωρισμού, από 9,3% το 2022 σε 5,0% το 2023 και δραστική επιβράδυνση στο 1,5% το 2024.

Σταθερό κόστος χρηματοδότησης: Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σταθεροποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, αφού αυξήθηκαν απότομα το 2022, σύμφωνα με τις παγκόσμιες τάσεις. Τον Ιανουάριο η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογο 3,5 δισ. ευρώ με απόδοση 4,27% (οι αποδόσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν 5,0%), που αντιστοιχεί στο ήμισυ των ανακοινωθέντων αναγκών εξωτερικού δανεισμού για φέτος.

Σχόλια υπουργού Οικονομικών: «O οίκος αξιολόγησης “Fitch Ratings” προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα. Έτσι γίνεται ο πέμπτος οίκος αξιολόγησης, και τρίτος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα ένα, μόλις, “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα. Πρόκειται για τη 12η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 3,5 χρόνια, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις» ανέφερε 
σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας την θετική εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Η σημερινή αναβάθμιση επιβεβαιώνει, επίσης, ότι ο εθνικός στόχος για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 – με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία – είναι εφικτός» κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: Στοιχεία από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου