4 Ιανουαρίου 2023

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 4.1.2023

Ελλείψεις στα φάρμακα: Είναι απάνθρωπο! "Είναι δυνατόν να θέλουν να αρπάξουν τα φάρμακα των φαρμακοβιομηχάνων κοψοχρονιά" φαίνεται να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σ
κίτσο του Ιάκωβου Βάη στον Ριζοσπάστη.

Και ένα σύντομο ρεπορτάζ: 
Ελλείψεις σε φάρμακα: Το πόβλημα προέκυψε από την μειωμένη παραγωγή αλλά και την αυξημένη ζήτηση λόγω του μεγάλου αριθμού λοιμώξεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελλείψεων εντοπίζεται κυρίως σε αντιπυρετικά, αντιβιοτικά και φάρμακα που σχετίζονται με τους πνεύμονες, όπως εισπνεόμενα και σιρόπια, αλλά και αρκετά παιδιατρικά φάρμακα. 
Πάντως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εμφανίστηκε σήμερα καθησυχαστικός, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς. Υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια, όχι απαραίτητα πρωτοτύπων φαρμάκων, υπάρχουν γενόσημα με την ίδια θεραπευτική αξία, η αγορά είναι πλήρως διασφαλισμένη», είπε.
«Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα – τα νοσοκομεία έχουν γενόσημα», σημείωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα ελλείψεων εντοπίζεται «μόνο στα φαρμακεία και στις επώνυμες συσκευασίες».
«Είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα μας έχει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, καθώς πολλά φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα αντικατασταθούν από γενόσημα» είπε. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα καλύψει τη ζήτηση με γενόσημα για αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά φάρμακα» τόνισε.
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση 25-40% στην κατανάλωση φαρμάκων, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού λοιμώξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου