1 Ιανουαρίου 2023

Ο πλανήτης υποδέχθηκε το 2023 με πυροτεχνήματα και νέες ελπίδες

Με νέες ελπίδες, προσδοκίες και όνειρα η Ελλάδα και ο κόσμος ολόκληρος υποδέχονται το 2023. Ύστερα από μία χρονιά που στιγματίστηκε από πόλεμο, ενεργειακή κρίση και πολλαπλές προκλήσεις, αλλά και έπειτα από τρία χρόνια πανδημίας, η υποδοχή του νέου έτους ανά τον πλανήτη έγινε με πλήθος κόσμου στις κεντρικές πλατείες των μεγαλουπόλεων και χωρίς περιοριστικά μέτρα.

Στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, ο Δήμος Αθηναίων προγραμμάτισε μια ξεχωριστή γιορτή για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Πολυάριθμα, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα φώτισαν τον αθηναϊκό ουρανό πάνω από την Ακρόπολη, τη Βουλή και το Σύνταγμα, δημιουργώντας ένα πραγματικά φαντασμαγορικό θέαμα. Από νωρίς ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής, συνοδεία 10μελούς ορχήστρας δεξιοτεχνών μουσικών και σολίστ, με τραγούδια και μελωδίες που αγαπήθηκαν από όλους, καλωσόρισαν τη νέα χρονιά. Λίγα λεπτά πριν από την αλλαγή του νέου χρόνου ο δήμαρχος Αθηναίων ανέβηκε στη σκηνή, όπου όλοι μαζί μέτρησαν αντίστροφα, μέχρι το πρώτο δευτερόλεπτο του 2023. Ο Κώστας Μπακογιάννης ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.

Αθήνα, πυροτεχνήματα πάνω από την Ακρόπολη

Οι πρώτες μεγάλες πόλεις παγκοσμίως που ξεκίνησαν τους εορτασμούς για την υποδοχή του νέου έτους ήταν: Τ
ο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας όπου πυροτεχνήματα ερίφθησαν από το Sky Tower. 

Στη συνέχεια και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας βρέθηκε στο 2023 με τα πυροτεχνήματα να έχουν φωτίσει τον ουρανό του πάνω από την γέφυρα του λιμανιού και την όπερα, κατά την πρώτη Πρωτοχρονιά χωρίς περιορισμούς έπειτα από δύο χρόνια για τους κατοίκους της πόλης. 

Ακολούθησαν εορτασμοί στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, «βροχή» από πολύχρωμα πυροτεχνήματα στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, ενώ μεγάλη ήταν η γιορτή για την υποδοχή του νέου έτους και στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Εξάλλου στην Κίνα, παρά την έκρηξη των κρουσμάτων της covid, πλήθος ανθρώπων πήγε σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα στο Πεκίνο, ενώ ομάδες νεαρών, με μάσκες, γιόρτασαν την έλευση του νέου έτους μπροστά στη θάλασσα στη Σανγκάη.

Στην Ουχάν, την πόλη όπου εντοπίστηκαν πριν τρία χρόνια τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την απελευθέρωση μπαλονιών τα μεσάνυκτα στην κεντρική πλατεία.

Στη Μέση Ανατολή, το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, φωτίστηκε από τα πυροτεχνήματα.

Στην Ευρώπη και στο Παρίσι η λεωφόρος των Ηλυσίων στη γαλλική πρωτεύουσα ξαναβρήκε τη λάμψη της και σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, συνέρρευσαν για να παρακολουθήσουν το σόου με τα πυροτεχνήματα και να ακούσουν μουσική. Στο Λονδίνο περίπου 100.000 άνθρωποι πήγαν να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το διάσημο σόου με τα πυροτεχνήματα. 

Όμως, στην Ουκρανία νέα σειρά εκρήξεων συγκλόνισαν το Κίεβο, λιγότερο από μία ώρα μετά την έλευση του 2023. Σε περισσότερες από 300 ημέρες πολέμου σχεδόν 7.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 10.000 τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Δεκαέξι εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Όσοι μένουν στη χώρα είναι αντιμέτωποι καθημερινά με διακοπές ρεύματος, νερού και θέρμανσης, όπως και με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Στη Νέα Υόρκη πολλοί ήταν αυτοί που αψήφησαν το κρύο και τη βροχή και συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέρ για να μετρήσουν ανάποδα για την έλευση της νέας χρονιάς και να παρακολουθήσουν από κοντά την πτώση της μπάλας που σηματοδοτεί την αλλαγή του χρόνου, ένα έθιμο που ξεκίνησε το 1907.

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 
protothema.gr, kathimerini.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου