20 Ιανουαρίου 2023

Θα επιστρέψουν οι νεοναζί στην ελληνική Βουλή;

Η κυβέρνηση προτείνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μείνει εκτός Κοινοβουλίου στις επερχόμενες εκλογές το κόμμα του καταδικασμένου για συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη, την οποία ρύθμιση τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποδέχθηκαν τουλάχιστον με επιφυλάξεις. Από την πλευρά του ο Ηλίας Κασιδιάρης δραστηριοποιείται (σχετικό σημερινό δημοσίευμα στη Deutsche Welle στη συνέχεια) και σύμφωνα με την τελευταία (χθεσινή) δημοσκόπηση της Metron Analysis το κόμμα του ("Έλληνες") εκτιμάται ότι συγκεντρώνει το 3,5% των έγκυρων ψήφων.

Προαναγγέλοντας την νομοθετική ρύθμιση ο πρωθυπουργός (σε πρόσφατη συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα») είπε πως «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις». Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι δεν θα γίνεται ανακήρυξη κομμάτων, πίσω από τα οποία υποκρύπτονται στελέχη εγκληματικών οργανώσεων. Και ο πρώην βουλευτής της νεοναζιστικής "Χρυσής Αυγής" έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών για διεύθυνση της "εγκληματικής οργάνωσης".

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που προχωράει με δική του τροπολογία για το θέμα, επιμένουν ότι η κυβερνητική πρόταση εμπεριέχει ασάφειες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε σε δήλωσή του ότι το πολιτικό σύστημα οφείλει να δράσει συντεταγμένα και με υπευθυνότητα, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας δήλωσε ότι «το ΚΚΕ δεν θα συμφωνήσει σε μια ρύθμιση με απαράδεκτες ουρές που μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλες επιδιώξεις».

Το βέβαιο είναι ότι για να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω τροπολογία δεν είναι αναγκαία η ευρύτερη συναίνεση, ούτε απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία. Ωστόσο, η εμφάνιση ενός ενιαίου μετώπου από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα στο νεοναζιστικό μόρφωμα.

Ακολουθεί το δημοσίευμα της Deutsche Welle:

από διαδήλωση (παλιότερη) της Χρυσης Αυγής

Οι νεοναζί προσπαθούν να επιστρέψουν στην ελληνική Βουλή

Τις προσπάθειες του Ηλία Κασιδιάρη να επανέλθει στην πολιτική με το Εθνικό Κόμμα Έλληνες σχολιάζει το δημοσιογραφικό δίκτυο RedaktionsNetzwerk Deutschlands. «Ο πρώην βουλευτής της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχει εγκαταλείψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Κάνει από το κελί του εκστρατεία, […] μέσω ενός καναλιού στο YouTube. Το επιτελείο του συντονίζει επιδέξια τα τηλεφωνικά μηνύματα του ιδρυτή του κόμματος από τη φυλακή με παλαιότερα βίντεο από συγκεντρώσεις και κοινοβουλευτικές ομιλίες. Έτσι φαίνεται στους ανυποψίαστους θεατές σαν ο Κασιδιάρης να μιλάει ήδη ξανά στην αίθουσα της ολομέλειας. Τώρα έχει φτάσει τους 122.000 συνδρομητές».

Το γερμανικό δίκτυο αναφέρει πως «ο Κασιδιάρης, του οποίου το αριστερό χέρι κοσμεί ένα μεγάλο τατουάζ με σβάστικα, αποφεύγει τώρα τις νεοναζιστικές θέσεις και προσπαθεί να έχει απήχηση σε ευρύτερες εκλογικές ομάδες της εθνικιστικής δεξιάς. Στην ουσία, ωστόσο, το κόμμα είναι μια διάδοχη οργάνωση της Χρυσής Αυγής». Ακόμη, επισημαίνεται πως σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Κασιδιάρη συγκεντρώνει ποσοστό 2,7% μέχρι στιγμής, ενώ «το δυναμικό ψήφων θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς οι υποστηρικτές των ακροδεξιών κομμάτων συχνά αποκρύπτουν τις προθέσεις ψήφου τους στις έρευνες».

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εμποδίσει την επάνοδο των νεοναζί. «Ωστόσο, το μεταδικτατορικό ελληνικό Σύνταγμα θέτει υψηλά εμπόδια για την απαγόρευση των κομμάτων. […] Η απόφαση για την απαγόρευση θα ληφθεί από τον Άρειο Πάγο», όμως λόγω των σχετικών διεξοδικών ερευνών που απαιτούνται, πιθανότατα θα συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές. Το δημοσίευμα καταλήγει πως «ο Κασιδιάρης έχει προνοήσει για το τι θα συμβεί εάν πρέπει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Τότε, την προεδρία θα αναλάβει ένας ξάδερφός του. Το όνομα του αχυρανθρώπου: Ηλίας Κασιδιάρης».

afirimeno.com
Με στοιχεία από Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου