7 Ιανουαρίου 2023

COVID-19, γρίπη και ιώσεις

Ποια είναι τα συμπτώματα, πότε εκδηλώνονται και πότε μεταδίδονται


Πυρετός και ρίγη, βήχας, κόπωση, πονοκέφαλος, ρινική καταρροή, γενική καταβολή, μυαλγίες και αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Συμπτώματα που τρομοκρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας COVID-19, αφού έδειχναν με σχεδόν 100% βεβαιότητα ως υπαίτιο τον SARS-CoV-2. Πλέον είναι εξίσου πιθανό να κρύβουν γρίπη ή και άλλη ίωση του αναπνευστικού.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι της COVID-19 και η επικράτηση των πιο ήπιων –σε σχέση με τα αρχικά– στελεχών και υποπαραλλαγών «Ομικρον» του SARS-CoV-2 έχουν ως αποτέλεσμα οι γιατροί να εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο η γρίπη μπορεί να εκδηλωθεί πιο έντονα.

Οπως σημειώνει στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Παν. Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, «πλέον η γρίπη, η COVID-19 και οι ιώσεις έχουν κοινά συμπτώματα, και εμπίπτουν σε αυτό που ονομάζουμε γριπώδη συνδρομή. Αυτή την περίοδο, αυτό που βλέπουμε είναι ότι η γρίπη κάνει λίγο πιο βαριά κλινική εικόνα. Επιπλέον, ως γιατροί σκεφτόμαστε ότι ο ασθενής μπορεί να έχει γρίπη όταν ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες και όταν είναι νέος σε ηλικία. Και αυτό διότι πλέον η COVID-19 στις νεότερες ηλικίες είναι ήπια και ταλαιπωρεί περισσότερο τα μεγαλύτερα άτομα, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα».

Η COVID-19 στα 3 χρόνια παρουσίας της άλλαξε «πρόσωπο» και πλέον προσβάλλει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό, σε αντίθεση με την πρώτη περίοδο που ο μεγάλος φόβος όλων ήταν να μην προσβάλει τους πνεύμονες.

«Αυτό που έχουμε καταγράψει και εμείς στην κλινική είναι ότι τον πρώτο καιρό της πανδημίας το 95% των ασθενών που νοσηλεύονταν λόγω της COVID-19 είχε πνευμονία. Τώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι χαμηλότερο του 30%. Σε αυτό έχει συμβάλει ο εμβολιασμός του πληθυσμού αλλά και η επικράτηση των πιο ήπιων στελεχών του SARS-CoV-2», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.

Από την αρχή Οκτωβρίου έως και την Πρωτοχρονιά είχαν δηλωθεί στη χώρα μας έξι θάνατοι από γρίπη. Αντίθετα, σε εβδομαδιαία βάση δηλώνονται 130-150 θάνατοι που αφορούν ασθενείς οι οποίοι είχαν προσβληθεί από την COVID-19 χωρίς όμως σε μεγάλο ποσοστό η συγκεκριμένη νόσος να ήταν η αιτία του θανάτου.

Συμπτώματα 

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τόσο η γρίπη όσο και η COVID-19 μπορεί να είναι από ασυμπτωματικές έως και να έχουν σοβαρή συμπτωματολογία.

Τα κοινά συμπτώματα και στις δύο ιώσεις είναι ο πυρετός/ρίγη, ο βήχας, η δύσπνοια, η γενική καταβολή, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή, οι μυαλγίες, ο πονοκέφαλος, τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό (έμετοι και διάρροιες που στα παιδιά είναι πιο συχνές στη γρίπη), και η αλλαγή ή απώλεια της όσφρησης και της γεύσης (πιο συχνό σύμπτωμα στην COVID-19). Και στις δύο ιώσεις, υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση έχουν τα ηλικιωμένα άτομα, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και οι έγκυοι.

Χρόνος εμφάνισης και μετάδοση

Στη γρίπη, η εκδήλωση των συμπτωμάτων συνήθως γίνεται έπειτα από μία έως τέσσερις ημέρες μετά τη μόλυνση. Στην COVID-19 εκδηλώνονται δύο έως πέντε ημέρες μετά συνήθως, αλλά μπορεί να εμφανιστούν έως και 14 ημέρες μετά. Το άτομο με γρίπη μπορεί να μεταδώσει τη νόσο και μία ημέρα πριν να εμφανίσει συμπτώματα, αν και η κύρια περίοδος μετάδοσης είναι όσο έχει συμπτώματα. Στην COVID-19 ο ασθενής αρχίζει να μεταδίδει τη νόσο 2-3 ημέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων με τη μεταδοτικότητα να κορυφώνεται μία ημέρα πριν.

Στη γρίπη αλλά και τις περισσότερες εποχικές ιώσεις του αναπνευστικού, «οδηγοί» της επιδημίας θεωρούνται τα παιδιά. Είναι αυτά που θα κολλήσουν πρώτα τον ιό (συνήθως στο σχολείο) και θα τον μεταδώσουν σε όλη την οικογένεια. Στην COVID-19 οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα παιδιά δεν έχουν μεγαλύτερο ρόλο στην εξάπλωση της επιδημίας σε σχέση με τους ενηλίκους.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου