7 Απριλίου 2023

Χρ. Πισσαρίδης: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει εβδομάδα εργασίας 4 ημερών

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλώντας σε συνέδριο στη Γλασκώβη στέκεται απέναντι στις αρνητικές προβλέψεις για τη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης όσον αφορά τον εργασιακό τομέα. Πρόσφατη μελέτη του αμερικανικού επενδυτικού τραπεζικού κολοσσού Goldman Sachs αναφέρει ότι η εμφάνιση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το διάσημο πλέον ChatGPT, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα επανάσταση αυτοματοποίησης στο εργασιακό τομέα με αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια 300 εκατ. θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ανάλυση της Goldman Sachs για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δείχνει ότι τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Σύμφωνα με την έκθεση, σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να επηρεαστούν έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Στις ΗΠΑ, οι θέσεις εργασίας γραφείου και διοικητικής υποστήριξης έχουν το υψηλότερο ποσοστό εργασιών που θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν με 46%, ακολουθούμενες από 44% για νομικές εργασίες και 37% για εργασίες στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής. Ο τομέας των βιολογικών, φυσικών και κοινωνικών επιστημών ακολουθεί από κοντά με 36% και οι επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα με 35%.

Όμως ο Κύπριος καθηγητής του London School of Economics, Χριστόφορος Πισσαρίδης, που ειδικεύεται σε θέματα αυτοματοποίησης στον τομέα της εργασίας δηλώνει αισιόδοξος για την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στους χώρους εργασίας. Υποστηρίζει ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα αυξήσει την παραγωγικότητα με τρόπο ωφέλιμο για τον άνθρωπο αφού θα αναλάβει να κάνει διάφορες εργασίες επιτρέποντας στους ανθρώπους να εργάζονται λιγότερο.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την ευημερία μας γενικά από τη δουλειά και θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Θα μπορούσαμε να περάσουμε εύκολα σε μια τετραήμερη εβδομάδα» υποστηρίζει ο καθηγητής που επισημαίνει και τους πιθανούς κινδύνους «η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε ακόμα να πάρει μια κακόβουλη τροπή, όπως να χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση ή να εισβάλει στην ιδιωτική ζωή. Αλλά θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στην παραγωγικότητα εάν χρησιμοποιηθεί σωστά. Θα μπορούσε να αφαιρέσει πολλά βαρετά πράγματα που κάνουμε στη δουλειά και μετά να μείνουν μόνο τα ενδιαφέροντα πράγματα στους ανθρώπους» λέει ο νομπελίστας καθηγητής.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετική ανάρτηση: Τεχνητή Νοημοσύνη: Αντιδράσεις γύρω από το ChatGPT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου