10 Απριλίου 2023

Το Πάσχα στη Σύρο είναι διαφορετικό

Μια πρόταση για πασχαλινή εξόρμηση που βρίσκουμε στην Καθημερινή και με την οποία δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε! Εκεί όπου κ
αθολικοί και ορθόδοξοι γιορτάζουν μαζί, ενώ η Ερμούπολη φωταγωγεί τα αρχοντικά της για να υποδεχτεί την Ανάσταση.

Με ισχυρό το καθολικό στοιχείο στον πληθυσμό της, η Σύρος ζει ένα διαφορετικό Πάσχα, με πολλές πρωτοτυπίες και ιδιαίτερα έθιμα. Το πιο σημαντικό είναι ότι εδώ ορθόδοξοι και καθολικοί γιορτάζουν μαζί, σε μια κίνηση ομοψυχίας και ενότητας. 

Τη Μεγάλη Τρίτη, στον ορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Σύρου, θα ακούσετε τη μεικτή χορωδία ανδρών και γυναικών να ψάλλει το τροπάριο της Κασσιανής. 

Ο ναός του Αγίου Νικολάου στη συνοικία Βαπόρια. © VISUALHELLAS.GR

Για την περιφορά του Επιταφίου, αξίζει να βρεθείτε στον καθολικό ναό του Σαν Τζώρτζη στην Άνω Σύρο. Στην Ερμούπολη, οι Επιτάφιοι από τις ορθόδοξες εκκλησίες συναντιούνται στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο, συνοδεία χορωδίας και φιλαρμονικής. Για την Ανάσταση, κατευθυνθείτε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος, είναι ο μεγαλοπρεπής ορθόδοξος ναός, δεξιά του λιμανιού. Από αυτόν τον λόφο θα δείτε τα βεγγαλικά να βάφουν τον ουρανό πάνω από την Ερμούπολη.

Ο ναός της Ανάστασης του Χριστού

Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, η Σύρος προσφέρεται για ολιγοήμερες αποδράσεις. Η Ερμούπολη, με τα εντυπωσιακά νεοκλασικά αρχοντικά, είναι πραγματικό κόσμημα αρχιτεκτονικής, ενώ τη δική τους γοητεία έχουν η άλλοτε εργατική γειτονιά της Άνω Σύρου με τα όμορφα ασβεστωμένα σοκάκια και τον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη), αλλά και η Ποσειδωνία, στον άγριο βορρά, με τις μεγαλοπρεπείς εξοχικές επαύλεις μιας άλλης εποχής.

Στην πλατεία Μιαούλη δεσπόζει το κτίριο του Δημαρχείου, έργο του Tσίλερ. © VISUALHELLAS.GR

Η Ερμούπολη προσφέρει πολλές επιλογές για διαμονή, φαγητό, καφέ και νυχτερινή διασκέδαση, αλλά και εμπειρίες που θα σας φέρουν σε επαφή με την πλούσια ιστορία της Σύρου. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης. Η περιήγηση στους χώρους του αποτελεί ένα ταξίδι στη σύγχρονη ιστορία όχι μόνο του νησιού και των Κυκλάδων, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση: 
Δεν ήταν παρά μια εντυπωσιακή πρόγευση αυτό που πήραμε από τη Σύρο, μαζί με τα λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες, στην ολιγόωρη παραμονή μας στην Ερμούπολη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου