12 Απριλίου 2023

Τα (αρχιτεκτονικώς) ωραιότερα μουσεία στον κόσμο

Οι συντάκτες του περιοδικού National Geographic έφτιαξαν μια λίστα με τα αρχιτεκτονικώς ωραιότερα μουσεία του κόσμου. 

Αριστερά: Δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές στο κέντρο Heydar Aliyev, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν: η κυματιστή, καμπυλωτή κατασκευή, σχεδιασμένη από τη σπουδαία αρχιτέκτονα Ζάχα Χαντίντ, στεγάζει ένα μουσείο για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας Shutterstock.

«Στο παρελθόν, τα μουσεία σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να θυμίζουν ελληνικούς ναούς και κατασκευές όπως το Πάνθεον στη Ρώμη. Καθώς όμως η κοινωνία έγινε πιο πλουραλιστική, οι άνθρωποι άρχισαν να απαιτούν διαφορετικές μορφές και η εικόνα των μουσείων έπρεπε να αλλάξει» λέει ο Πατρίτσιο ντε Ρεάλ, καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Πλέον, οι αρχιτέκτονες έχουν ως στόχο να προσελκύσουν τουρίστες δημιουργώντας εμβληματικά κτίρια και χώρους για τους οποίους η πόλη που τα φιλοξενεί να αισθάνεται περήφανη και να τα αγκαλιάσει. Οι συντάκτες του περιοδικού National Geographic έφτιαξαν μια λίστα με τα αρχιτεκτονικώς ωραιότερα μουσεία του κόσμου που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Ορισμένα από αυτά παρουσιάζουμε (τα πήραμε από το Protagon.gr) και εδώ:
 

Τα στρογγυλά κτίρια του Μουσείου Αστρονομίας της Σαγκάης έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μιμούνται τα αστέρια και τους πλανήτες, ενώ ένα λαμπερό «μάτι» στην είσοδο παρακολουθεί την κίνηση του Ηλιου Cosm/Facebook.

Tο V&A Dundee στη Σκωτία, το αδελφάκι του Μουσείου Victoria & Albert του Λονδίνου: o ιάπωνας αρχιτέκτονας Kένγκο Κούμα χρησιμοποίησε γυάλινες και τσιμεντένιες πλάκες για να θυμίζουν τους βράχους της Σκωτίας, και σχεδίασε το κτίριο έτσι ώστε να μοιάζει με πλοίο V&A Dundee/Facebook.

Το Μουσείο του Μέλλοντος στο Ντουμπάι -φτιαγμένο από υαλοβάμβακα και σίδερο- είναι διακοσμημένο με αραβική καλλιγραφία στο εξωτερικό του. Φιλοξενεί εκθέσεις σχετικά με το design και τις τεχνολογικές καινοτομίες Shutterstock.

Το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού του Smithsonian, στην Ουάσινγκτον, άνοιξε το 2016. Ο αρχιτέκτονας Tόμας Ατζάγιε οραματίστηκε το κτίριο σαν στέμμα φυλής της Νιγηρίας και κάλυψε την πρόσοψη με αλουμινένιο περίβλημα που μιμείται τα σιδερένια μπαλκόνια της Νέας Ορλεάνης Shutterstock.

Το εμβληματικό πλέον Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο, με τις χαρακτηριστικές καμπύλες και τις ανακλαστικές επιφάνειες, έγινε το πρότυπο για τα μελλοντικά σύγχρονα μουσεία και για το πώς μπορούν να μεταμορφώσουν την ταυτότητα μιας πόλης Museo Guggenheim Bilbao/Facebook.

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου