4 Απριλίου 2023

JP Morgan: Ουδέτερη για την Ελλάδα μέχρι και τις εκλογές

Κίνδυνο αστάθειας στην αγορά έως τις εκλογές βλέπει στην Ελλάδα η JP Morgan και για αυτό προτιμά να τηρήσει ουδέτερη στάση μέχρι να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, εκτιμά πως η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε κυβέρνηση πλειοψηφίας είτε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να ακολουθεί την τρέχουσα ατζέντα πολιτικής.

Ειδικότερα, στην εβδομαδιαία έκθεσή της Global Fixed Income Markets Weekly, η JPMorgan εστιάζει στις εκλογές της 21ης Μαΐου και δίνει τη δική της εκτίμηση.

Ο αμερικανικός οίκος εξηγεί ότι οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Αυτές θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά από δυο δεκαετίες στις οποίες δεν θα εκχωρηθεί μπόνους εδρών (50 έδρες) για το κόμμα που θα κερδίσει την πλειονότητα των ψήφων. Ένας τροποποιημένος νόμος για τα μπόνους 50 εδρών θεσπίστηκε από το σημερινό κοινοβούλιο, αλλά θα τεθεί σε ισχύ μόνο στις επόμενες κάλπες, δηλαδή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023» αναφέρει.

Προσθέτει ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις «δείχνουν μείωση της δημοτικότητας του κυβερνώνοντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά μετά το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επωφελείται από αυτό. Δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και επίσης της έλλειψης του μπόνους 50 εδρών, η εκτίμηση είναι ότι οι εκλογές του Μαΐου 2023 δεν θα φέρουν βιώσιμη πλειοψηφία.

Επομένως ένας δεύτερος γύρος εκλογών, με άλλο εκλογικό σύστημα το οποίο περιέχει μπόνους εδρών, παραμένει το πιο πιθανό σενάριο». Η προσδοκία της JP Morgan είναι πως η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε κυβέρνηση πλειοψηφία είτε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να ακολουθεί μια ατζέντα εποικοδομητικής πολιτικής.

Ωστόσο, βλέπει κινδύνους αυξημένης αστάθειας στην αγορά ενόψει των εκλογών του Μαΐου, ειδικά εάν το χάσμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να μειώνεται περαιτέρω στις δημοσκοπήσεις. Και για αυτόν τον λόγο επιλέγει να τηρήσει ουδέτερη στάση μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Όσον αφορά στα ελληνικά ομόλογα, θυμίζει πως σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των τίτλων της περιφέρειας της Ευρωζώνης, κατά την τελευταία εβδομάδα, χάρη και στην επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές. Μετά την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου η Ελλάδα έχει καλύψει το 85% των εφετινών αναγκών δανεισμού από την αγορά. Αυτό περιορίζει την ανάγκη να χρειαστεί να βγει εκ νέου στην αγορά κρατικού χρέους έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, η JP Morgan συνεχίζει να εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 1% το 2023, ο πληθωρισμός στο 6%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,8% ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει σημαντικά στο 162%.

Επίσης θεωρεί ότι η χώρα δεν θα εκτροχιαστεί από το κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας και εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να ανακτήσει την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024.

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου