10 Απριλίου 2023

Το μπλοκάρισμα του «κόμματος Κασιδιάρη» στις εκλογές και η παρέμβαση Τζανερίκου

Συμπληρωματική διάταξη για το μπλοκάρισμα της συμμετοχής του «κόμματος Κασιδιάρη» στις εκλογές.
Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου: Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη η τροπολογία για Κόμμα Κασιδιάρη.
Βορίδης σε αντιπρόεδρο ΑΠ: «Στις δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι ο κάθε δικαστής».
Συνταγματολόγοι κατά Τζανερίκου: Αυτονόητο να απέχει από τις αρμοδιότητές του.


Η συμπληρωματική διάταξη για το μπλοκάρισμα του «κόμματος Κασιδιάρη» στις εκλογές

Κατατέθηκε στη Βούλη η συμπληρωματική διάταξη, την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αναφορικά με το μπλοκάρισμα στη συμμετοχή του «κόμματος Κασιδιάρη» στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Στην τοποθέτησή του, το μεσημέρι της Παρασκευής, στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, υπογράμμισε ότι «είναι αδιανόητο το να υπάρχει καταδικασμένος για ηγεσία εγκληματικής οργανώσεως ο οποίος να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό, τον πολιτικό καθοδηγητή τον πολιτικό εκφραστή, τον αρχηγό κόμματος, τον φαινόμενο ή κρυπτόμενο αρχηγό κόμματος».

Η αλλαγή που επιφέρει η τροπολογία εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι προϋποθέσεις θα ελέγχονται από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, «στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του, το οποίο λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές».

Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου: Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη η τροπολογία για Κόμμα Κασιδιάρη

Δημόσια θέση – κάτι που γίνεται για πρώτη φορά – λαμβάνει ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερίκος, και πρόεδρος του Τμήματος που θα κληθεί να κρίνει την συμμετοχή η μη στις εκλογές για το κόμμα που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης, χαρακτηρίζοντας την συμπληρωματική ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση «ως φωτογραφική».

«... εισάγεται η πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Πρωτοφανής, καθόσον αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου... Ουδέποτε έχει προβλεφθεί Ολομέλεια τμήματος συγκροτούμενη απ’ όλους τους δικαστές αυτού... Η ρύθμιση, που εισάγεται με την επίμαχη τροπολογία, παρά την κατ’ επίφαση αιτιολογία της, δηλαδή της “θωράκισης της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου” για την ανακήρυξη ή μη κομμάτων, που αναφέρονται στο άρθρο 32 του Π.Δ. 26/2012, ώστε να μη μπορεί αυτή να αμφισβητηθεί, αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της κυβέρνησης, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος, του οποίου είμαι πρόεδρος... » αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Τζανερίκος.

Η ενέργεια του κ. Τζανερίκου θεωρείται πρωτοφανής καθώς είναι το κομβικό πρόσωπο για την επικείμενη απόφαση του Αρείου Πάγου για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Η δημόσια τοποθέτηση του έχει προκαλέσει αίσθηση όχι μόνον μέσα στη δικαιοσύνη καθώς είναι ίσως η πρώτη φορά που ανώτατος δικαστικός, δημόσια δηλώνει, πριν την διάσκεψη του Δικαστηρίου, τι πιστεύει, ουσιαστικά αποκαλύπτοντας την ψήφο του.

Απάντηση Βορίδη σε αντιπρόεδρο ΑΠ: «Στις δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι ο κάθε δικαστής»

Ο υπ. Εσωτερικών αναφέρει ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και δεν επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία

«Σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, απαντώντας στην πρωτοφανή δήλωση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου, σχετικά με τη ρύθμιση-μπλόκο του ΥΠΕΣ στο κόμμα Κασιδιάρη.

Επίσης σημειώνει ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και δεν επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι ανεξήγητη η στάση του που προτιμά για ένα τέτοιο ζήτημα κατ’ επιλογήν περιορισμένη σύνθεση δικαστηρίου αντί για την ολομέλεια του δικαστικού σχηματισμού».

Συνταγματολόγοι κατά Τζανερίκου: Αυτονόητο να απέχει από τις αρμοδιότητές του

Για μία πρωτοφανή παρέμβαση, εξαιτίας της οποίας θα πρέπει να απέχει από τις αρμοδιότητές του, μίλησαν συνταγματολόγοι, αναφορικά με την τοποθέτηση του Χρήστου Τζανερίκου για την τροπολογία, που φέρνει η κυβέρνηση, ώστε να μπλοκάρει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Ε.Α.Π. δήλωσε: «Μένω έκπληκτος με το μάλλον επιθετικό ύφος και πάντως απροσδόκητο. Ένα ύφος λόγου απροσδόκητο για ανώτατο δικαστή... Η ρύθμιση αυτή είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος ενώ μου φαίνεται αδικαιολόγητη η παρέμβαση του κυρίου Τζανερίκου».

Ο Πάνος Λαζαράτος, καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Νομικής Σχολής Παν. Αθηνών είπε: «Θεωρώ θεσμικά απαράδεκτο να διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις ιδίως την πρωτοβουλία του ανώτατου δικαστή σε μία τέτοια στιγμή που αν θέλετε τον οδηγεί σε αυτοεξαίρεση... Μιλάει για φωτογραφική αντιμετώπιση ως προς το πρόσωπό του. Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν ισχύει... πρόκειται για γενική και αφηρημένη ρύθμιση η οποία εξοπλίζει με πολύ περισσότερες εγγυήσεις αυτή την απόφαση».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος νωρίτερα τόνισε: «Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία. Είναι η πρώτα φορά που ένας εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός παίρνει τέτοια θέση, κάνει δημόσια τη δικαστική του κρίση, πριν δικάσει και πριν αποφανθεί».

Ο Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Επικεφαλής Επιτροπής Επιστημονικού Συμβουλίου Νομικής Λευκωσίας τόνισε: «Δεν βλέπω εκ πρώτης όψεως ανεπίτρεπτη συνταγματικά παρέμβαση ούτε στο έργο ούτε στην οργάνωση ούτε στην λειτουργία του δικαστηρίου... Η ρύθμιση έχει στόχο την διασφάλιση της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου, έναντι πιθανών ενστάσεων».

Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος δήλωσε: «Το ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι παράνομο... Όμως από μόνη της η νομοθετική αυτή ρύθμιση όσο και αν δεν είναι αναγκαία και συνιστά κακή νομοθετήση δε νομίζω ότι είναι παράνομη».

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου