21 Απριλίου 2023

Το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου έλαβε χώρα την 21η Απριλίου του 1967 από ομάδα αξιωματικών υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή του ταξίαρχου τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου. 
Από τη Βικιπαίδεια:

Οι πραξικοπηματίες ανέφεραν πως η κίνηση τους ήταν "απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί αναρχία την οποία σχεδίαζαν κεντροαριστερές ομάδες", υποστηρίζοντας ότι έχουν «τρανταχτές» αποδείξεις. Το γεγονός αυτό, οδήγησε σε κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την επιβολή δικτατορίας, η οποία κράτησε συνολικά επτά χρόνια. Κατά την περίοδο του καθεστώτος, το πραξικόπημα αναφερόταν από τις δικτατορικές αρχές ως "Εθνοσωτήρια Επανάσταση".

Μετά την καταστολή της εξέγερσης του πολυτεχνείου, η κυβέρνηση Παπαδόπουλου ανετράπη από τον αξιωματικό Δημήτρη Ιωαννίδη, θεωρώντας τον πρώτο ανίκανο να κυβερνήσει.

Στις 20 Ιουλίου του 1974, η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο οδήγησε, μετά από πιέσεις, στην παράδοση της κυβέρνησης στον Φαίδων Γκιζίκη. Η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, με το Δ΄ ψήφισμα στις 8 Ιανουαρίου 1975 χαρακτήρισε την κίνηση της 21ης Απριλίου 1967 ως πραξικόπημα. Οι τρεις πρωταίτιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ως στασιαστές, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή. (...)

Διαβάστε ολόκληρο "το χρονικό του πραξικοπήματος" της 
21ης Απριλίου 1967, τι προηγήθηκε και όλα όσα ακολούθησαν, στη τη Βικιπαίδεια, στο:
Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

Το μηνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με αφορμή τη σκοτεινή επέτειο της 21ης Απριλίου, στο twitter:
President GR @PresidencyGR
Συνώνυμη της ωμής καταπάτησης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, η επτάχρονη δικτατορία επέφερε σοβαρότατο πλήγμα στη χώρα και κατέληξε στην κυπριακή τραγωδία. Η σκοτεινή επέτειος της 21ης Απριλίου μας υπενθυμίζει το χρέος μας να επαγρυπνούμε και να διαφυλάσσουμε τη δημοκρατία.


Και κάποιες από τις σχετικές αναρτήσεις μας:
21η Απριλίου 1967: Το ζοφερό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας (21 Απριλίου 2022)
54 χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου (21 Απριλίου 2021)
21η Απριλίου 1967. Τι συνέβη την ημέρα του πραξικοπήματος (
21 Απριλίου 2017)
21η Απριλίου 1967: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πραξικοπήματος (21 Απριλίου 2016)

Δείτε και αυτά, από μια άλλη σκοπιά: Μερικά ανέκδοτα, από τα πολλά που κυκλοφόρησαν την σκοτεινή εκείνη εποχή της επταετίας (1967-1973):
Ανέκδοτα από την εποχή της Χούντας
Ανέκδοτα από την εποχή της χούντας. Μέρος 2ο
Ανέκδοτα από την εποχή της Χούντας. Μέρος 3ο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου