20 Απριλίου 2023

Κέρδισε διαγωνισμό φωτογραφίας με εικόνα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Μπόρις Ελνταγκσεν μόλις κέρδισε διαγωνισμό φωτογραφίας με αυτή την εικόνα. Μόνο που την έφτιαξε η Artificial intelligence (AI)


Δύο γυναίκες διαφορετικής ηλικίας στέκονται η μία μπροστά από την άλλη, ανήκουν σε άλλες γενιές, αλλά και όλη η σύνθεση αυτής της εικόνας, με τη σέπια* αισθητική που έχει, μοιάζει να προέρχεται από το παρελθόν. Κι όμως, είναι μια εικόνα φτιαγμένη με τρόπο που προέρχεται από το παρόν και, κυρίως, το μέλλον. Μια εικόνα που παράχθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. 

Δεν είναι δύσκολο να ξεγελάσει κάποιον η τεχνητή νοημοσύνη παράγοντας κάτι που μοιάζει ανθρώπινο, αλλά, όπως φαίνεται, μπορεί να ξεγελάσει μέχρι και τους «ειδικούς». Αυτό συνέβη πριν από λίγες ημέρες στον ακριβοθώρητο διαγωνισμό φωτογραφίας «Sony World Photography Awards». Η προαναφερθείσα εικόνα με τίτλο «Pseudomnesia: The Electrician» ήταν η συμμετοχή του Γερμανού καλλιτέχνη Μπόρις Ελνταγκσεν, η οποία κατάφερε να κερδίσει στην ελεύθερη κατηγορία των βραβείων. 

Μια ιστορική στιγμή, μιας και αυτή είναι η πρώτη φορά που ΑΙ παράγωγο κερδίζει μια τέτοια διάκριση. Ο Μπόρις Ελνταγκσεν αρνήθηκε, όμως, να παραλάβει το βραβείο. Ο λόγος που συμμετείχε στον διαγωνισμό, εξάλλου, ήταν άλλος. Ηθελε από τη μία να… τεστάρει τον ίδιο τον θεσμό, αν θα γίνει αντιληπτό πως αυτή η εικόνα δεν είναι φωτογραφία, με την πατροπαράδοτη έννοια και το κατάφερε...

Κι έπειτα, ο καλλιτέχνης με αυτή του την κίνηση – δήλωση ήθελε να υπογραμμίσει πως «το ΑΙ δεν είναι φωτογραφία» κι έτσι να ανοίξει περαιτέρω μια συζήτηση. 

«Για αρχή, θεωρώ πολύ σημαντικό να βρούμε έναν νέο όρο. Η δική μου πρόταση είναι να ονομαστεί το νέο αυτό πεδίο “promptography”» λέει. Οπως εξηγεί, είναι ένας όρος που επινόησε ο Περουβιανός φωτογράφος Κρίστιαν Βίντσες, με το πρώτο συνθετικό να προέρχεται από την αγγλική λέξη «prompts», «βοηθήματα» σε ελεύθερη απόδοση. «Η φωτογραφία έχει να κάνει με το φως και τώρα θα έχει να κάνει και με βοηθήματα. Νομίζω είναι ένας πολύ καλός όρος. Αν υπάρξει αυτός ο διαχωρισμός και δείχνεις πως έχει παραχθεί το αποτέλεσμα, μετά μπορούμε να πάμε παρακάτω», υποστηρίζει ο Μπόρις Ελνταγκσεν. (...)

Πηγή: 
Ο Μπόρις Ελνταγκσεν μόλις κέρδισε διαγωνισμό φωτογραφίας με αυτή την εικόνα. Μόνο που την έφτιαξε ΑΙ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

*δίνει σε μία φωτογραφία τις αποχρώσεις ενός χρώματος ώστε να εμφανίζεται σαν παλαιωμένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου