25 Απριλίου 2023

Το σχέδιο «Δήμητρα» του Βαρουφάκη το καλύτερο δώρο για τον Μητσοτάκη

Πάνω στην επιγραφή «προοδευτική διακυβέρνηση» που προτείνει ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης πήγε και κόλλησε τη λέξη «Δήμητρα». Και μετέτρεψε με μια κίνηση την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις κάλπες της απλής αναλογικής στο απόλυτο σκιάχτρο. Είναι το καλύτερο δώρο για τον Μητσοτάκη ενόψει του ντιμπέιτ και των εκλογών. Περίπου σαν να το έκανε επίτηδες.

Το σχέδιο «Δήμητρα», σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, είναι ένα Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου, μέσα από το οποίο, υπό κανονικές συνθήκες, θα παρέχονται μεταβιβάσιμες ψηφιακές δημοσιονομικές μονάδες σε ευάλωτους πολίτες για αγορές βασικών αγαθών (τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορικά κόστη, εξοπλισμός κλπ) και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Το σύστημα θα χρησιμοποιείται επίσης για δωρεάν πληρωμές, χωρίς την μεσολάβηση των τραπεζών. Σε περίπτωση όμως που υπάρξει νομισματικό ή άλλο πρόβλημα, η «Δήμητρα» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σύστημα πληρωμών και νομισματικό σύστημα. Στην περίπτωση αυτή το σχέδιο προβλέπει εθνικοποίηση τραπεζών, συντεταγμένη χρεοκοπία της Τραπέζης της Ελλάδος, «την πτωχεύεις» σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης και «την ίδια στιγμή εμείς ιδρύουμε την ΕΝΑ, την Ελληνική Νομισματική Αρχή» προσθέτει.

Η ύπαρξη και η παθιασμένη προεκλογικά υπεράσπιση του λεπτομερούς αυτού σχεδίου από τον Γιάνη Βαρουφάκη (που απορρίπτει το ΠΑΣΟΚ) φέρει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί η «προοδευτική διακυβέρνηση» που προτείνει δεν βγαίνει αριθμητικά χωρίς τη συμμετοχή Βαρουφάκη, ενώ αποτελεί προφανώς το καλύτερο δώρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πόσες Δήμητρες κάνει το σουβλάκι...»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προεκλογική ομιλία του στο Αιγάλεω, αναφέρθηκε στο σχέδιο «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη, με μια μαντινάδα, που όπως είπε άκουσε στην Κρήτη. Και αυτή... πάει ως εξής:
«Πόσες Δήμητρες κάνει το σουβλάκι
ζήτησε τα ρέστα σου από τον Γιάνη Βαρουφάκη».

Αλ. Τσίπρας: Θα με δεχόταν ο Σολτς;
Σε συνέντευξή του στον Alpha ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην ερώτηση αν η θέση του Γιάνη Βαρουφάκη με το "σχέδιο Δήμητρα" για τις τράπεζες τον αποκλείει αυτομάτως από την πρόσκληση για συμμετοχή σε μετεκλογική συνεργασια, είπε: 
"Οι κυβερνήσεις γίνονται βάσει προγραμματικής συμφωνίας. Δεν μπορεί αυτός που έχει το 3% να επιβάλει τους όρους του, είναι αστείο", είπε για να καταλήξει στο δια ταύτα του μηνύματός του: "Ο Σολτς θα με δεχόταν ως υποψήφιο πρωθυπουργό εάν θεωρούσε οτι θα υποστηρίζαμε λύσεις σαν αυτες του Βαρουφάκη για τις τραπεζες;".

Ανδρουλάκης: Κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τον Βαρουφάκη
Από την Αρτα που περιόδευσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, είπε μεταξύ άλλων:
«Για τον κ. Μητσοτάκη και το επικοινωνιακό του επιτελείο κάθε μέρα είναι Πρωταπριλιά. Ενώ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τον κ. Βαρουφάκη και τους πρωταγωνιστές της δραχμής, αυτός συνεχίζει να διασπείρει fake news προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους πολίτες
».

afirimeno.com
με στοιχεία από protagon. gr, capital.gr, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου