27 Απριλίου 2023

Χρησμοί Ρουμπινί από το Φόρουμ των Δελφών

Ο γνωστός οικονομολόγος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία και τις γεωστρατηγικές εξελίξεις, ενώ μίλησε για 
μεγάλες κρίσεις, λαϊκισμό και… ελληνοτουρκικά.


Η υφήλιος είναι αντιμέτωπη με πολύ διαφορετικά προβλήματα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί α
πό το Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας ότι έχουν αυξηθεί τα γεωπολιτικά και περιβαλλοντικά ρίσκα.

Όπως ανέφερε στο Φόρουμ των Δελφών, η παγκόσμια οικονομία έχει περάσει από μια περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων και χαμηλής ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε, το χρέος είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και με την άνοδο των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα καταστεί μη βιώσιμο.

Αυτό, υποστήριξε, θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, η οικονομία να συνεχίσει να κινείται με χαμηλούς ρυθμούς και η απειλή μιας νέας κρίσης χρέους να εξακολουθεί να πλανάται πάνω από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, ο κ. Ρουμπινί προειδοποίησε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας και αποπαγκοσμιοποίηση. O γνωστός οικονομολόγος επανέλαβε επίσης τη γνωστή του θέση ότι καθώς η Κίνα αποκτάει μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας ηγεμονίας, το δολάριο θα χάσει τη θέση του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ο «Dr. Doom» (
Ρουμπινί) τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί ευσεβείς πόθοι αλλά οι κυβερνήσεις κινούνται πολύ αργά και χωρίς τον απαιτούμενο συντονισμό για να καταπολεμήσουν τους κινδύνους. Ο ίδιος συνέδεσε επίσης την κλιματική αλλαγή με την πανδημία του κορωνοϊού, εκτιμώντας ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος θα προκαλέσει αναπόφευκτα ακόμα πιο επικίνδυνες πανδημίες.

Αναγνώρισε ως σημαντικό ρίσκο τη διεύρυνση των ανισοτήτων, υποστηρίζοντας ότι τροφοδοτεί το κύμα δυσαρέσκειας απέναντι στη φιλελεύθερη δημοκρατία και ενισχύει τον λαϊκισμό και τα άκρα.

Σχολιάζοντας την πορεία της Ελλάδας, ο κ. Ρουμπινί διαπίστωσε ότι έχει επιτευχθεί μια εντυπωσιακή οικονομική μεταστροφή, με μείωση της ανεργίας και των ελλειμμάτων, αλλά επισήμανε ότι η «δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα» και πρέπει να γίνουν περισσότερα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Αναφέρθηκε επίσης στη γεωπολιτική θέση της χώρας μας, που δημιουργεί προκλήσεις. 

Προέβλεψε σοβαρή οικονομική κρίση στην Τουρκία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στη γειτονική χώρα, αλλά και ότι πιθανά θα χρησιμοποιήσει τα εκατομμύρια προσφύγων για να πιέσει την Ευρώπη για παραχωρήσεις. Προειδοποίησε δε ότι υπάρχει κίνδυνος ο Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθήσει, αν αισθανθεί ότι απειλείται η θέση του, να προκαλέσει κάποια κρίση μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Ευχήθηκε, ωστόσο, ο κ. Ρουμπινί, αυτό να μη συμβεί.

Χρησμοί Ρουμπινί για μεγάλες κρίσεις, λαϊκισμό και… ελληνοτουρκικά (euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου