5 Απριλίου 2023

Παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε η πρωταπριλιάτικη ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

Για διασπορά ψευδών ειδήσεων ερευνάται η πρωταπριλιάτικη ανάρτηση στο Facebook του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, για το ηφαίστειο της Σαντορίνης.


Συγκεκριμένα, ο Άκης Τσελέντης, την Παρασκευή στις 23:50 (λίγα λεπτά πριν την Πρωταπριλιά) στο κείμενο της ανάρτησης  έκανε λόγο για μεγάλη πιθανότητα να μετατοπισθεί όλο το μάγμα από τη Σαντορίνη προς το ηφαίστειο της … Ιαπωνίας Tripanteko δημιουργώντας μια τεράστια χοάνη κάτω από τη Σαντορίνη. Στο τέλος της ανάρτησης ο κ. Τσελέντης είχε link που παρέπεμπε σε ιστοσελίδα για την Πρωταπριλιά και τα ψέματα που λέμε εκείνη την ημέρα.

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:

Akis Tselentis
4 ημ. ·
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ
Δυστυχώς δε πάμε καλά όσον αφορά την Σαντορίνη. Από τον Οκτώβρη παρακολουθούμε με 20 επιπλέον σεισμογράφους το νησί και παρατηρούμε ότι από τον Ιανουάριο έχουμε σταδιακή εξαφάνιση του μάγματος κάτω από το ηφαίστειο.
Παράλληλα αντιδιαμετρικά της Γης ένα άλλο ηφαίστειο το γνωστό Tripanteco (κάτω αριστερά) παρουσιάζει το αντίθετο φαινόμενο σύμφωνα με το Ιαπωνικό Ηφαιστειακό Ινστιτούτο. Δηλαδή παρατηρείται ανύψωση του μάγματος.
Πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν από ομάδα Ιαπώνων ηφαιστειολόγων δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μετατοπισθεί όλο το μάγμα που ήταν κάτω από τη Σαντορίνη προς το ηφαίστειο Tripanteko στο Πινοκιστάν δημιουργώντας μια τεράστια χοάνη κάτω από τη Σαντορίνη.
Αν συμβεί αυτό θα έχουμε την εισρόφιση των υδάτων του Αιγαίου το οποίο θα μεταβληθεί σε λιμνοθάλασσα με ότι αυτό συνεπάγεται για το τουρισμό. Βέβαια αυτό έχει και τα καλά του γιατί σε πολλά νησιά πλέον θα μπορούμε να πηγαίνουμε οδικώς! Η πιθανότητα να συμβεί αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέα και ξεπερνά το 30%.
Ελπίζω να πέφτω έξω αλλά δυστυχώς άλλα δείχνουν οι μετρήσεις. Θα σας κρατώ ενήμερους.
(**) https://www.evima.gr/.../protaprilia-giati-leme.../amp/


Παρέμβαση του εισαγγελέα και αντίδραση του Α. Τσελέντη

Ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για να διαπιστωθεί, εάν η ανάρτηση αυτή αποτελεί διασπορά ψευδών ειδήσεων και ως εκ τούτου ποινικό αδίκημα με βάση το αρ. 191 του Ποινικού Κώδικα.

Ο Εισαγγελέας Εφετών αναφέρει μεταξύ άλλων: 
«Κατόπιν σχετικής αναρτήσεως σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, του Σεισμολόγου, Διευθυντού του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Διευθυντού του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για τσουνάμι, κ. Ακη Τσελέντη, αναφορικά με επικείμενες καταστροφές βιβλικού ή και Ιρουρασικού μεγέθους στο Αιγαίο, με επίκεντρο τη Σαντορίνη Ν. Κυκλάδων, ανάρτηση η οποία προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία, λόγω και της προέλευσης της στον πληθυσμό της Σαντορίνης του Νομού Κυκλάδων, αλλά και παγκοσμίως, παραγγέλεσθε, όπως επειγόντως διερευνήσετε, σχηματίζοντας σχετική προκαταρκτική δικογραφία, την πιθανή τέλεση εκ μέρους του, κατά τα άλλα διακεκριμένου επιστήμονα, της ποινικώς κολασίμου πράξεως του άρθρου 191 Π.Κ. (Διασπορά ψευδών ειδήσεων)».

Με δηκτικό ύφος σχολιάζει ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, την είδηση για παρέμβαση εισαγγελέα.
«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», τιτλοφορεί την ανάρτηση -απάντησή του ο κ. Τσελέντης, και συνεχίζει: «Ελπίζω να μην αληθεύει … “Διώκουν” εμένα για ένα πρωταπριλιάτικο αστείο. Τον άνθρωπο που επανειλημμένα έχει διαψεύσει δημόσια εκτιμήσεις για δήθεν επερχόμενους καταστροφικούς σεισμούς από μερικούς συναδέλφους πχ 8,5R !! στο θαλάσσιο χώρο κοντά στη Κρήτης».
Και σε άλλο σημείο, τονίζει: «Τους ενόχλησε ένα προφανές πρωταπριλιάτικο αστείο που στο τέλος παρέπεμπα σε σύνδεσμο για το πως ξεκίνησε η παράδοση της πρωταπριλιάς ενώ υπήρχε και φωτογραφία του Πινόκιο!
Πόσο χαζός πρέπει να είναι κανείς για να πιστέψει ότι υπάρχει μια τρύπα που διαπερνά τη Γη μέσω της οποίας θα αδειάσει το Αιγαίο και θα πηγαίνουμε στα νησιά με αυτοκίνητα!
Ας έκαναν το κόπο να διαβάσουν τα χιλιάδες σχόλια που μου ευχόταν καλή πρωταπριλιά
»

Πηγές: Facebook, tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου