3 Απριλίου 2023

Mπορούν να συγκυβερνήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

Το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» με βασικούς εταίρους ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ φαίνεται να «μπάζει» από παντού, ενώ η πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προσκρούει μάλλον σε προσωπικά παρά σε πολιτικά εμπόδια.

Ενάμισι μήνα πριν τις εκλογές και δεν έχουμε ακούσει κουβέντα για τα προγράμματα των κομμάτων και για τις προτεινόμενες λύσεις των προβλημάτων μας. Και αντί γι’ αυτά τα αυτονόητα, κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες ενός πυροβολισμού εναντίον κάποιου πολιτικού προσώπου και αναρωτιόμαστε: «τώρα, τι ακριβώς έγινε; Δολοφονήθηκε ένας αθώος χαρακτήρας ή αποκαλύφθηκε και δικαίως εκτελέστηκε ένας ένοχος;». 

Επιπλέον, πρόσφατα κυριαρχούν συνθήματα του τύπου «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης» που περιορίζουν τις δυνατότητες των πολιτικών αρχηγών να συνεννοηθούν σε βασικά πολιτικά ζητήματα.

Τούτων δοθέντων, υπάρχει δυνατότητα να συγκυβερνήσουν μετεκλογικά η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ;

Μια σύντομη ματιά στις θέσεις των κομμάτων στα θέματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα είναι αποκαλυπτική των πραγματικών δυνατοτήτων συνεννόησης. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:
Επέκταση του φράχτη στον Eβρο: Το ΠΑΣΟΚ τον ξεκίνησε, η ΝΔ είναι αποφασισμένη να τον επεκτείνει ακόμη και χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια, ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την επέκτασή του.
Πρόγραμμα αμυντικής θωράκισης της χώρας: Η ΝΔ προέβη σε νέες συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, το ΠΑΣΟΚ τις υπερψήφισε, ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταψήφισε.
Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων: Η ΝΔ το θέτει ως ένα από τα βασικά διλήμματα των επικείμενων εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί κατηγορηματικά.
Θεσμοί και ποιότητα της δημοκρατίας: Μετά τις υποκλοπές το ΠΑΣΟΚ (και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης) είναι σαφές ότι συγκλίνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να τον εμπιστεύεται. Εξάλλου, με το ΠΑΣΟΚ σε πρωταγωνιστικό ρόλο οδηγήθηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο –και καταδικάστηκαν– δύο πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα που άπτονται απολύτως της δημοκρατίας και της ομαλής λειτουργίας των θεσμών.

Με αυτά τα δεδομένα, το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» με βασικούς εταίρους ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ φαίνεται να «μπάζει» από παντού, ενώ η πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προσκρούει μάλλον σε προσωπικά παρά σε πολιτικά εμπόδια.

Τελικά για την επίτευξη της πιθανής και μάλλον αναγκαίας μετεκλογικής συνεργασίας, θα επικρατήσουν οι συγκλίσεις των κομμάτων με βάση τα προγράμματά τους ή οι αποκλίσεις των πολιτικών αρχηγών σε προσωπικό επίπεδο;

afirimeno.com
με στοιχεία από το Protagon.gr και συγκεκριμένα από:

1 σχόλιο:

  1. Όλοι μπορούν να συγκυβερνήσουν με όλους, αρκεί να έχουν το κατάλληλο μερίδιο στην "μάσα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή