14 Μαρτίου 2013

Σε ένα υπόγειο είπαν στην Ελλάδα «Grexit!»

Οκτώ δραματικούς μήνες η χώρα ζούσε με την απειλή εξόδου από την ευρωζώνη. 
Στη σκληρή και κρίσιμη εκείνη περίοδο, από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012, οι φράσεις «Grexit», «plan b» και «default» εισχωρούσαν συνωμοτικά σχεδόν σε κάθε επίσημη ή ανεπίσημη συζήτηση των Ελλήνων αξιωματούχων με την τρόικα, προκαλώντας κλίμα ανησυχίας και ενίοτε απελπισίας στην ελληνική πλευρά.

Στο διάστημα εκείνο, η Ελλάδα δέχτηκε προτάσεις να χρηματοδοτηθεί η «βελούδινη έξοδός» της από τη ζώνη του ευρώ, αποκάλυψε ο Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας πρόσφατα στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονταν επί μακρόν και το περίφημο «plan b», το οποίο δεν ήταν τίποτε άλλο από την προετοιμασία της ευρωζώνης ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις απώλειές της μετά την αποβολή του αδύναμου κρίκου...

Συγκεκριμένα στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 ο τότε υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος μεταβαίνει στο Βρότσλαβ της Πολωνίας για την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup - Ecofin. Η ολιγομελής ελληνική αντιπροσωπεία (Γ. Ζανιάς, Γ. Προβόπουλος) εγκαθίσταται όπως και όλες οι άλλες στο ξενοδοχείο Μonopol.

Η ψυχρολουσία για τον κ. Βενιζέλο δεν αργεί να έρθει. Η ρεσεψιόν του δίνει σημείωμα που αναφέρει ότι θέλει να τον συναντήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Βενιζέλος γυρίζει και λέει στους συνεργάτες του: "Όλα θα κριθούν απόψε".

Λίγη ώρα αργότερα στο υπόγειο του ξενοδοχείου, κι ενώ από το λόμπι έφθανε ο απόηχος της δεξίωσης που γινόταν για το Eurogroup, τέσσερις άνδρες παίζουν σκληρό πολιτικό πόκερ γύρω από ένα τραπέζι: Βαγγέλης Βενιζέλος και Γιώργος Ζαννιάς από την μια πλευρά, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιοργκ Ασμουσεν από την άλλη.

Ο Γερμανός πολιτικός δεν χάνει χρόνο και χωρίς περιστροφές λέει: "Μήπως είναι μάταιο αυτό που κάνουμε; Αφού είναι να δώσουμε περισσότερα χρήματα για το πρόγραμμα, μήπως να βρούμε μία ριζική λύση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;". Μάλιστα η πρόταση του Γερμανού αξιωματούχου προέβλεπε και πρόγραμμα περιορισμού αναλήψεων από τις τράπεζες στα 100 ευρώ τη φορά.

Η απάντηση Βενιζέλου ήταν απορριπτική: "Δεν υπάρχει ριζική λύση. Αυτό είναι καταστροφή. Θα καταστραφεί ολόκληρη η Ευρώπη. Να κάνουμε κάτι σοβαρό, να πάμε σε δάνειο μεγαλύτερο. Όχι στην κατεύθυνση της εξόδου αλλά στην κατεύθυνση της ουσιαστικής παραμονής".

Από εκείνη την ώρα μέχρι την αποχώρησή του από την Πολωνία ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε τρεις φορές τηλεφωνικά με τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου μεταφέροντάς του όχι μόνο τη συνομιλία με τον Σόιμπλε αλλά και το αρνητικό κλίμα που εισέπραξε στο Eurogroup από το σύνολο των συναδέλφων του.

Η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται στις αρχές του Οκτωβρίου του 2011. Τότε μπήκε στο παιχνίδι και ο Μάριο Ντράγκι με εντελώς διαφορετική αντίληψη από εκείνην του αποχωρήσαντος προέδρου της ΕΚΤ, Τρισέ. Εν τω μεταξύ, έχει αρχίσει σιγά - σιγά να ωριμάζει και η ιδέα για ένα "γενναίο κούρεμα" το PSI, και σταδιακά να απομακρύνεται το «Grexit».
_________________
Πηγή: www.tanea.gr της 9.3.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου