2 Μαρτίου 2013

Η επιστροφή της Περσεφόνης και της Άνοιξης – The Return of Perspephone

Σύμφωνα με το μύθο, κάθε φορά που η Περσεφόνη, κόρη της Δήμητρας, επιστρέφει στη γη από τον Άδη, η γη βλασταίνει, τα φυτά βγάζουν ανθούς και φύλλα και καρπούς. Η επιστροφή της Περσεφόνης στη γη, συμβολίζει τον ερχομό της Άνοιξης. 

Μια όμορφη απεικόνιση της επιστροφής της Περσεφόνης στη γη, βλέπουμε στον πίνακα του Frederic Leighton με τίτλο The Return of Persephone.
 
Leighton depicts Hermes helping Persephone to return to her mother Demeter after Zeus forced Hades to return Persephone 

Και λίγα λόγια για το μύθο:

Η όμορφη Περσεφόνη, κόρη της θεάς Δήμητρας και του Δία, συνήθιζε να παίζει και να μαζεύει άνθη με τις φίλες της, τις Ωκεανίδες Νύμφες, σε μια καταπράσινη περιοχή, το Νύσσιον Πεδίο. Εκεί την είδε ο Πλούτωνας, ο θεός του Άδη, και την ερωτεύτηκε παράφορα. Λέγεται ότι ενώ η Περσεφόνη προσπαθούσε να μαζέψει ένα νάρκισσο, ξαφνικά άνοιξε η γη, ξεπήδησε ο Άδης (Πλούτωνας) με το άρμα του και άρπαξε την Κόρη, την οδήγησε στον Κάτω Κόσμο και την έκανε γυναίκα του. Και όλα αυτά σε συνεννόηση με τον Δια.

Η μητέρα της η Δήμητρα, αντί να γυρίσει στον Όλυμπο, μεταμορφώθηκε σε γριά και άρχισε να περιπλανιέται μάταια, ψάχνοντας να βρει την κόρη της. Φτάνοντας στην Ελευσίνα έκοψε κάθε επαφή με τον έξω κόσμο και αποσύρθηκε στο ναό θρηνώντας την κόρη της. Ο θρήνος της ήταν τόσο μεγάλος που η γη έπαψε να βλαστίζει και η ξηρασία μάστιζε τους ανθρώπους.

Ο Δίας, βλέποντας την καταστροφή, έστειλε τον Ερμή στον Άδη για να πείσει τον Πλούτωνα να αφήσει την Περσεφόνη να γυρίσει στον κόσμο και στη μητέρα της. Ο θεός του Κάτω Κόσμου δέχτηκε να την αφήσει, όμως πριν την αποχαιρετήσει της έδωσε να φάει μαγικούς σπόρους από ρόδι που θα την δένανε άρρηκτα μαζί του.

Η Δήμητρα αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί και κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε να κρατήσει την κόρη της κοντά της για πάντα. Τη λύση έδωσε η Ρέα, η μητέρα του Δία, η οποία μεσολάβησε και κατόρθωσε να συμβιβάσει τη Δήμητρα και τον Πλούτωνα. Αποφάσισαν λοιπόν ότι η Περσεφόνη θα περνούσε το 1/3 του χρόνου (το Χειμώνα) με το σύζυγό της στον Κάτω Κόσμο και τα 2/3 στον Όλυμπο με τη μητέρα της. Κατά μια άλλη εκδοχή, η Περσεφόνη θα περνούσε το 1/2 του χρόνου (το Φθινόπωρο και το Χειμώνα) στον Κάτω Κόσμο.

Όπως και να έχει ο μύθος, με την επιστροφή της Περσεφόνης στη γη, επιστρέφει και η Άνοιξη.


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου