28 Μαρτίου 2013

Σχέδιο Μάρσαλ για τον ευρωπαϊκό νότο προτείνουν τρία διεθνή ινστιτούτα

Την ανάγκη ενός Σχεδίου Μάρσαλ για τη νότια Ευρώπη, με χρηματοδότηση των επενδύσεων στις χώρες αυτές από τα κοινοτικά ταμεία, την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, και την έκδοση ευρωομολόγων, προτείνουν τρία διεθνούς κύρους οικονομικά ινστιτούτα*, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το "tovima.gr".

Στην έρευνά τους, τα τρία ινστιτούτα* παρουσιάζουν μια ζοφερή εικόνα για το μεσοπρόθεσμο μέλλον της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες της. Θεωρούν ότι μια εξαιρετική κατάσταση, απαιτεί εξαιρετικά μέτρα. Και ως τέτοια ανέπτυξαν και προτείνουν δύο σενάρια για την αλλαγή κατεύθυνσης στην πολιτική.

Το πρώτο σενάριο είναι ένα Σχέδιο Μάρσαλ, στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία θα λάβουν μέχρι το 2017 χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία, ύψους 1% του εκάστοτε ΑΕΠ, με την οποία θα ενισχυθούν οι επενδύσεις σε αυτές τις χώρες. Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτού του Σχεδίου θα σταθεροποιηθούν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια για κρατικά ομόλογα στο 2%, κάτι που θα ελάφρυνε μαζικά το χρέος τους.

Το δεύτερο σενάριο των ερευνητών, με την επωνυμία «New Deal», λαμβάνει ως δεδομένη την εφαρμογή του Σχεδίου Μάρσαλ με μια επιπλέον διεύρυνση από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης της ζήτησης (επενδύσεις και κατανάλωση) κατά 1% ετησίως, ούτως ώστε έως το 2017 να έχει αυξηθεί η ζήτηση κατά συνολικά 5% του ΑΕΠ. Αυτή η ώθηση της «επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής», όπως χαρακτηρίζεται, θα χρηματοδοτηθεί από τα ίδια τα κράτη και θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς τους.

Για την υλοποίηση αυτών των μέτρων, οι ερευνητές των τριών ινστιτούτων προτείνουν για μια ακόμη φορά την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ενός ταμείου απόσβεσης χρέους και την έκδοση ευρωομολόγων -με την απόσβεση του χρέους να γίνεται από τα έσοδα του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

____________________
*Τα τρία οικονομικά ινστιτούτα είναι:
Το αυστριακό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών,
το προσκείμενο στα γερμανικά συνδικάτα Ινστιτούτο Μακροοικονομίας και Οικονομικής Έρευνας, και
το γαλλικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, που υπάγεται στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού.

___________________
Πηγή: http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου