2 Μαρτίου 2013

Περίεργα: Κουρευτείτε... σοσιαλιστικά, προτρέπει η Β. Κορέα τους πολίτες της

Οι Βορειοκορεάτισσες καλούνται να επιλέξουν ένα από τα 18 επισήμως εγκεκριμένα -από την κυβέρνηση- χτενίσματα μαλλιών, ενώ για τους άνδρες επιλογές είναι ακόμα λιγότερες. Αξιωματούχοι της Βορείου Κορέας δημιούργησαν μια λίστα με χτενίσματα, θέλοντας να μειώσουν τις δυτικές επιρροές.

Στη Βόρειο Κορέα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει εάν μία γυναίκα είναι παντρεμένη ή ανύπαντρη από το κούρεμά της. 
Οι παντρεμένες γυναίκες έχουν συνήθως πιο κοντά μαλλιά, ενώ οι ελεύθερες μπορούν να παίξουν λίγο περισσότερο με το στυλ τους (επιλέγοντας κάποια κοτσίδα ή κορδέλα).

Οι άνδρες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δέκα «ενδεδειγμένα» χτενίσματα. Θα πρέπει οι τρίχες των μαλλιών τους να μην ξεπερνούν τα πέντε εκατοστά και να κουρεύονται κάθε 15 ημέρες. Στους μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες οι τρίχες μπορούν να φτάνουν τα επτά εκατοστά.

Σύμφωνα με την Daily Mail, το 2005 η κρατική τηλεόραση της Βορείου Κορέας προέβαλε πρόγραμμα με τίτλο: «Ας κόψουμε τα μαλλιά μας σύμφωνα με τον σοσιαλιστικό τρόπο ζωής». Το πρόγραμμα υποστήριζε ότι δεν θα πρέπει κανείς άνδρας να μακραίνει τα μαλλιά του γιατί κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στην υγεία του. Όπως ανέφερε το πρόγραμμα, τα μακριά μαλλιά μπορούν ακόμα και να «κλέψουν την πηγή της ενέργειας» κάποιου. Την ίδια εποχή διαφημίσεις με τον σωστό τρόπο κουρέματος και ντυσίματος έκαναν την εμφάνισή τους στον βορειοκορεάτικο Τύπο και στα ραδιόφωνα.

Ωστόσο, η Πρώτη Κυρία της Βορείου Κορέας επιλέγει πιο μοντέρνα χτενίσματα και ντυσίματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον μια επανεξέταση της λίστας «ενδεδειγμένων» κουρεμάτων...

________________
Πηγή: in.gr της 2.3.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου