26 Μαρτίου 2013

Το Βερολίνο επιδιώκει την ηγεμονία στην ευρωζώνη, δηλώνει υπουργός του Λουξεμβούργου

Σφοδρή επίθεση κυρίως κατά της Γερμανίας και δευτερευόντως κατά των άλλων ισχυρών κρατών της ΕΕ, εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν. Τόνισε ότι το Βερολίνο επιδιώκει την ηγεμονία στην ευρωζώνη.

«Η Γερμανία», δήλωσε ο υπουργός στο Reuters, «δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το επιχειρηματικό μοντέλο για άλλες χώρες στην ΕΕ». Δεν θα πρέπει, υπό το πρόσχημα τεχνικών οικονομικών θεμάτων, «να πνίγονται άλλες χώρες».

Πρόσθεσε δε ότι «δεν θα πρέπει η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία να λένε "θέλουμε τα χρηματοοικονομικά κέντρα (να είναι) σε αυτές τις τρεις χώρες και οι άλλες να σταματήσουν".
» Είναι κατά της ενιαίας αγοράς και της ευρωπαϊκής ενότητας», συνέχισε, λέγοντας «ότι το να επιδιώκεις ηγεμονία είναι λανθασμένο και μη ευρωπαϊκό».

Η σε έντονο ύφος κριτική του υπουργού του Λουξεμβούργου ήρθε αμέσως μετά τη παρέμβαση του πρωθυπουργού και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επέκρινε σκληρά τη στάση των Ευρωπαίων κατά της Κύπρου λέγοντας ότι «συμπεριφερθήκαμε στους Κυπρίους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ» εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για την στάση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι το Λουξεμβούργο διαθέτει εκτεταμένο χρηματοπιστωτικό τομέα (όπως μέχρι λίγες μέρες πριν είχε και η Κύπρος) και μάλλον χαλαρούς κανόνες σε ορισμένα ζητήματα φορολογίας, θέματα για τα οποία η Γερμανία έχει κατά καιρούς ασκήσει έντονη κριτική.

________________________
Πηγή: www.tovima.gr της 26.3.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου