16 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Πρωτοφανής απόφαση στο Eurogroup για εισφορά επί καταθέσεων

Σε αντάλλαγμα για την υπαγωγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους του νησιού, αποφασίστηκε στο Eurogroup η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (κούρεμα) στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 6.75%, ενώ στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά με συντελεστή 9.9%. Μια τέτοια απόφαση δεν έχει προηγούμενο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο! 

Σημειώνεται ότι η εισφορά αυτή (ή "τέλος σταθερότητας") αφορά το κεφάλαιο των καταθέσεων, όχι τους τόκους, γεγονός πρωτοφανές και ανήκουστο για χώρα της ευρωζώνης. Τα αναμενόμενα έσοδα από την επιβολή των τελών αυτών εκτιμώνται σε 5,8 δις. ευρώ.

Οι καταθέτες που θα πληγούν θα λάβουν σε αντάλλαγμα μετοχές των τραπεζών όπου διατηρούν τους λογαριασμούς τους, ισόποσης αξίας με το "κούρεμα" που υπέστησαν.

Τονίζεται ότι οι καταθέσεις που διατηρούνται στα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές των Κυπριακών τραπεζών της Ελλάδας δεν πλήττονται ούτε κινδυνεύουν, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου οικονομικών.

Επιπλέον αποφασίστηκε να φορολογηθούν οι τόκοι επί των καταθέσεων με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο να αυξηθεί από το 10 στο 12,5%. Επίσης προωθούνται σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις.

Με όλα τα παραπάνω μέτρα εκτιμάται ότι θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ανάμεσα στο 10 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ που είναι διατεθειμένη να παράσχει η Τρόικα στην Κύπρο και τα 17 δισεκατομμύρια, όπου υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του νησιού.

Με την εφαρμογή δε της απόφασης αυτής, εκτιμάται επίσης η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Κύπρου στα επίπεδα του 100% ως το 2020. Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε, ότι χάρις στις αποφάσεις αυτές διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου, άποψη με την οποία συμφώνησε και η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Εξάλλου, στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου θα συνεισφέρει και η Ρωσία, όπως εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η συνεισφορά αυτή "δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή" και θα περιορισθεί στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων από τη Ρωσία και στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Γιεργκ 'Ασμουσεν από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

___________________
Πηγές: /www.kathimerini.gr/ και www.philenews.com στις 16.3.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου