27 Μαρτίου 2013

bail-in αντί bail-out για τη διάσωση τραπεζών

Πλήθος τα σενάρια που κυκλοφορούν με αφορμή τις δηλώσεις του Ολλανδού προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem. Βασει αυτών δεν αποκλείονται πλέον λύσεις διάσωσης τραπεζων που θα περιλαμβάνουν τη συμμετοχή των μεγαλοκαταθετών. 
Ανοιχτό παραμένει λοιπόν το ενδεχόμενο γενικότερης εφαρμογής του "κυπριακού μοντέλου": «“bail-in” των πιστωτών τους στους οποίους περιλαμβάνονται και οι καταθέτες», αντί του του bail-Out που ίσχυε μέχρι λίγες μέρες πριν.

Διαβάζω στο σημερινό capital.gr (σε άρθρο του Γιάννη Αγγέλη):

..."το bail-out για τις τράπεζες είναι παρελθόν και ότι αυτό που αρχίζει να μπαίνει μπροστά είναι το bail-in με κεφάλαια μετόχων, ομολογιούχων και αποταμιευτών. Καθυστέρησε και δεν εφαρμόσθηκε στην Ισπανία λόγω της άσχημης τότε διεθνούς συγκυρίας και του φόβου ότι οι αντιδράσεις των αγορών θα ήταν βίαιες λόγω μεγέθους της οικονομίας της. Και έτσι η αλλαγή γραμμής ξεκίνησε με την Κύπρο, μία μικρή οικονομία που την βάρυναν κατηγορίες ότι το τραπεζικό της σύστημα διευκολύνει το ξέπλυμα χρήματος. Η τέλεια περίπτωση δηλαδή, για να δικαιολογηθεί η πειραματική εφαρμογή της αλλαγής γραμμής"... 

Επίσης σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του, στο σημερινό bankingnews.gr, ο Πέτρος Λεωτσάκος εκτιμά ότι το εν λόγω μοντέλο θα εφαρμοστεί και στην Ελληνική περίπτωση σε συνδυασμό μάλιστα με «κούρεμα» του ελληνικού χρέος προς τον επίσημο τομέα.

.... «Το νέο haircut στο ελληνικό χρέος, στα δάνεια του επίσημου τομέα που έλαβε η Ελλάδα από την Τρόικα θα συνοδευτεί και από κούρεμα στις καταθέσεις των πλουσίων Ελλήνων σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη θεσμική πηγή. To σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί προς το τέλος του 2013 ή αρχές 2014», αναφέρει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: 
... «το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης θα διαπιστώσει ότι είναι μονόδρομος το haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα. 
Εκτιμάται ότι ένα haircut 30% στα δάνεια του επίσημου τομέα ή κατά το ορθότερο στο πρώτο δάνειο θα ωφελήσει το ελληνικό κράτος κατά 30 δις ευρώ περίπου.
Όμως η λύση αυτή επειδή θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους φορολογούμενους πολίτες, θα χρειαστεί να εφεύρουν ένα μηχανισμό αντιστάθμισης της λαϊκής δυσαρέσκειας στην Ευρώπη.
Οι πλούσιοι Έλληνες θα συμμετάσχουν στην διάσωση της Ελλάδος.
Με βάση τους σχεδιασμούς, θα επιβληθεί haircut ανάλογο του κουρέματος του ελληνικού χρέους του επίσημου τομέα δηλαδή 30% στις καταθέσεις των Ελλήνων πλουσίων εκτός και εντός Ελλάδος»....

Οι ασκοί του Αιόλου έχουν πλέον ανοίξει...


Πηγές:
http://www.capital.gr 
http://www.bankingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου