31 Μαρτίου 2013

BRICs: Η επανάσταση και οι εσωτερικές κόντρες

Όλοι πιστεύουν ότι η δημιουργία μιας Τράπεζας Ανάπτυξης από τις BRICs (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) είναι καλή ιδέα - ένα κανάλι κεφαλαίων για αναπτυσσόμενες χώρες, το οποίο θα διαχειρίζονται οι ίδιες οι αναπτυσσόμενες χώρες, ανεξάρτητα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, όπου οι ανεπτυγμένες χώρες εξακολουθούν να κυριαρχούν, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Stefan Wagstyl, το οποίο δημοσιεύτηκε στους Financial Times και στο euro2day.

Στην κοινή δήλωσή τους, από το Ντέρμπαν όπου διεξήχθη η σύνοδος, οι ηγέτες των BRICs χαρακτήρισαν την ιδέα εφικτή και βιώσιμη και είπαν ότι συμφώνησαν να ιδρυθεί η τράπεζα με κεφάλαια "ουσιαστικά και επαρκή ώστε να είναι εφικτή η χρηματοδότηση υποδομών".

Αξιωματούχοι από τις πέντε χώρες συζήτησαν τη χρηματοδότηση της τράπεζας με 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά δεν υπήρξε συμφωνία σχετικά με το εάν θα πρέπει να καταβάλουν αυτό το ποσό ισότιμα -10 δισ. δολάρια έκαστος- ή αν οι εισφορές θα πρέπει να αντιστοιχούν στο ΑΕΠ της κάθε χώρας όπου υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Η οικονομία της Κίνας είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Ρωσίας ή της Ινδίας και περίπου 20 φορές μεγαλύτερη από της Νότιας Αφρικής.

Τίθεται επίσης το ζήτημα ποιος θα στελεχώσει την τράπεζα, καθώς και πού θα στεγαστεί η έδρα της. Η Κίνα, ως η κυρίαρχη δύναμη μεταξύ των BRICs, αναμφίβολα θα ήθελε την τράπεζα στο Πεκίνο. Η Νότια Αφρική υποστηρίζει ότι η τράπεζα θα πρέπει να έχει έδρα στην Αφρική -στην ήπειρο που έχει μεγαλύτερη ανάγκη αναπτυξιακών κονδυλίων- που θα μπορούσε να υποδηλώνει την προτίμησή της για το Γιοχάνεσμπουργκ.

Η σύνοδος κορυφής του Ντέρμπαν δεν ήταν μια αποτυχία. Το ταμείο 100 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε για την καταπολέμηση των συναλλαγματικών κρίσεων ήταν μία χρήσιμη δήλωση πολιτικής δέσμευσης, έστω και αν τα πρακτικά πλεονεκτήματά του μπορεί να είναι περιορισμένα.

Οι ηγέτες των BRICs, όμως, θα πρέπει να παραμείνουν ρεαλιστές ως προς το εύρος της συνεργασίας τους. Αν μπορούν να δημιουργήσουν μια τράπεζα ανάπτυξης, έχει καλώς. Αν όχι, θα πρέπει να παραιτηθούν της προσπάθειας νωρίς για να αποφευχθεί η πολιτική αμηχανία.


____________________
Πηγές: FT.com
και http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/766883/ArticleFTgr.aspx (ολόκληρο το σχετικό άρθρο που δημοσίευσε στις 28/03/13, απόσπασμα του οποίου αποτελεί η παρούσα ανάρτηση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου