28 Μαρτίου 2013

Χρ.Πισσαρίδης: Δεν είναι όλες οι χώρες ίσες

Την άποψη ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης δεν είναι ίσες, ότι τα εθνικά συμφέροντα των μεγάλων κρατών είναι ανώτερα από τα συμφέροντα του συνόλου, καθώς και ότι οι ενέργειες που έκαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την περίπτωση της Κύπρου προκαλούν σύγχυση και συνιστούν παρωδία του ευρωπαϊκού οράματος εκφράζει με άρθρο του στους Financial Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το bankingnews.gr .
Συγκεκριμένα, το σχετικό άρθρο έχει ως εξής:

«Το αρχικό σχέδιο ήταν να εφαρμοστεί κούρεμα σε όλες τις καταθέσεις, παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ ήταν ασφαλισμένες. Οι Ρώσοι καταθέτες θα έπρεπε να συνεισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση των δύο προβληματικών τραπεζών. Μετά την απόρριψη του σχεδίου από το κυπριακό κοινοβούλιο, σταμάτησε να είναι ο στόχος το μοίρασμα του βάρους και το πλήγμα στους Ρώσους. Η έγνοια της τρόικα ήταν ότι η ανακεφαλαιοποίηση έπρεπε να γίνει από τους πελάτες των δύο προβληματικών τραπεζών με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Ορισμένα άτομα ή ιδρύματα έχασαν σχεδόν όλες τις αποταμιεύσεις τους σε μια νύχτα, κάτι που καθόλου δεν απασχόλησε την τρόικα. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε καταθέσει στις δύο τράπεζες, όλες τις επιδοτήσεις για έρευνες και τις δωρεές του» υποστηρίζει ο κ.Πισσαρίδης.

Ο κ. Πισσαρίδης τονίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν την Κύπρο οι εταίροι της στην Ευρωζώνη «έδειξε ότι αντί για μια νομισματική ενότητα που λειτουργεί ως συνεργασία μεταξύ ίσων, είναι μια, χωρίς συνοχή, ομάδα από χώρες όπου τα εθνικά συμφέροντα των μεγάλων κρατών είναι ανώτερα από τα συμφέροντα του συνόλου».

Όπως υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος, η λήψη αποφάσεων στην Ευρωζώνη έχει πέσει σε νέο χαμηλό. «Ανεξάρτητα αν είναι η συμφωνία της Κύπρου καλή ή κακή, όταν βλέπει κάποιος το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, που αναιρούν την μια εβδομάδα όσα ειπώθηκαν την προηγούμενη, το πώς σχεδιάζονται τα «μοντέλα» και αναιρούνται την ίδια νύχτα, το πώς εξωθούνται οι Ρώσοι επενδυτές από την Κύπρο την μια μέρα και προσελκύονται σε άλλα μέρη της Ευρώπης την άλλη, προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για την δυνατότητα αυτού του συμβουλίου να λαμβάνει τις αποφάσεις που θα σπρώξουν την Ευρώπη προς την δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη» επισημαίνει ο κ Πισσαρίδης, υποστηρίζοντας ότι στην Κύπρο επικρατεί η απόλυτη απελπισία.

«Πού θα βρεθούμε μετά; Είναι δύσκολη η απάντηση. Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά του νησιού μας, δίνουν κάποια ελπίδα, αλλά «αυτοί» μπορεί να μας τα πάρουν κι εκείνα. Μια βιομηχανία επιχειρηματικών υπηρεσιών δεν χρειάζεται μεγάλες τράπεζες, όπως λέω συνέχεια. Μπορεί να αναβιώσουμε αυτόν τον κλάδο. Τι θα γίνει, όμως, αν φύγουν οι ξένες εταιρίες; Ήδη ακούγονται ιστορίες για πλούσιους Ρώσους που λαμβάνουν τηλεφωνήματα από την Μάλτα, την Λετονία και άλλες χώρες, για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους εκεί. Το μέλλον είναι πράγματι ζοφερό. Δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για αυτό που έρχεται και από πού έρχεται» καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Πισσαρίδης.
____________________
Πηγή: www.bankingnews.gr της 28.3.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου