9 Μαρτίου 2013

Μικρές ιστορίες: Δες με τα μάτια της ψυχής σου

Δύο άνδρες, και οι δύο σοβαρά άρρωστοι, έμεναν στο ίδιο δωμάτιο ενός νοσοκομείου.

Ο ένας έπρεπε να σηκώνεται όρθιος στο κρεβάτι του για μία ώρα κάθε απόγευμα, για να κατέβουν υγρά από τα πνευμόνια του. Το κρεβάτι του βρισκόταν δίπλα στο μοναδικό παράθυρο του δωματίου. Ο άλλος άνδρας έπρεπε να περνάει όλη την ώρα του ξαπλωμένος.

Οι δυο τους μιλούσαν για ώρες αδιάκοπα.

Μιλούσαν για τις γυναίκες τους και τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τη θητεία τους στο στρατό, πού πήγαν διακοπές.

Κάθε απόγευμα, όταν ο άνδρας δίπλα στο παράθυρο έπρεπε να σηκωθεί, περνούσε την ώρα του περιγράφοντας στον "συγκάτοικό" του όλα όσα μπορούσε να δει 
στον έξω κόσμο από το παράθυρό του.

Ο άνδρας στο άλλο κρεβάτι, άρχιζε να ζει για αυτές τις περιόδους της μίας ώρας.

Το παράθυρο έβλεπε σε ένα πάρκο με μια όμορφη λιμνούλα. Πάπιες, κύκνοι και παιδιά έπαιζαν με τα νερά, ερωτευμένοι νέοι περπατούσαν χέρι-χέρι ανάμεσα στα κάθε χρώματος λουλούδια και στο βάθος υπήρχε η ωραία θέα της πόλης.

Καθώς ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραφε όλα αυτά με εξαιρετική λεπτομέρεια, ο άνδρας στο άλλο μέρος του δωματίου έκλεινε τα μάτια του και φανταζόταν το γραφικό αυτό σκηνικό.

Μέρες, βδομάδες και μήνες πέρασαν.

Ένα πρωί, η νοσοκόμα βρήκε το σώμα του άνδρα δίπλα στο παράθυρο άψυχο. Είχε πεθάνει ειρηνικά στον ύπνο του.

Την άλλη μέρα, ο άλλος άνδρας ρώτησε αν θα μπορούσε να μεταφερθεί δίπλα στο παράθυρο. Η νοσοκόμα ευχαρίστως έκανε την αλλαγή, και όταν σιγουρεύτηκε ότι ο άνδρας αισθανόταν άνετα, τον άφησε μόνο.

Σιγά, επώδυνα, εκείνος στηρίζοντας τον εαυτό του στον ένα του αγκώνα, ανασηκώθηκε να δει για πρώτη του φορά τον έξω κόσμο...
Πάσχισε να γείρει να δει έξω από το παράθυρο δίπλα στο κρεβάτι.
Αντίκρισε ένα λευκό τοίχο μόνο.

Ο άνδρας ρώτησε τη νοσοκόμα, τι άραγε είχε αναγκάσει το συχωρεμένο συγκάτοικό του, να του περιγράφει τα τόσο έξοχα πράγματα, έξω από το παράθυρο, που μόνο εκείνος έβλεπε.

Η νοσοκόμα αποκρίθηκε πως ο άνδρας εκείνος ήταν τυφλός. Δεν μπορούσε να δει ούτε τον τοίχο. Και πρόσθεσε, "Ίσως, απλά ήθελε να σου δώσει θάρρος."

_____________
Σημείωση: Η προέλευση της ιστορίας είναι άγνωστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου