20 Μαρτίου 2013

Το πιθανότερο σενάριο για την Κύπρο

Με δεδομένη την άρνηση των Ρωσίας να συμμετάσχει στη διάσωση της Κύπρου, παρά τα σοβαρά ανταλλάγματα που της προτάθηκαν.

Με δεδομένη τη ζημιά που ήδη έχει υποστεί το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και την πολύ πιθανή διαφυγή, ούτως ή άλλως, μεγάλου μέρους των ξένων (Ρώσικων) καταθέσεων, όποτε και αν αυτό καταστεί εφικτό.

Η λιγότερο επώδυνη για όλες τις πλευρές λύση, αυτή τη στιγμή, είναι νομίζω η ακόλουθη:

Επανεξέταση της ιδέας επιβολής υψηλότερου φόρου στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, η οποία φυσικά "θα έπληττε ιδιαίτερα τους Ρώσους καταθέτες στο νησί" για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού, πέραν του δανείου που είναι διατεθειμένη να χορηγήσει η τρόικα. Εδώ ίσως υπάρχουν και κάποια μικρά περιθώρια διαπραγμάτευσης με το eurogroup.

Οι κύπριοι πολιτικοί και πολίτες μπορούν να είναι και να παραμείνουν υπερήφανοι. Υπερασπίστηκαν το καθεστώς των καταθέσεων και ιδίως των ξένων, σε τέτοια έκταση και με τόση ένταση που εξέπληξε τους πάντες. Αλλά εντελώς μόνοι στην ουσία, γιατί μόνο με λόγια υπήρξε στήριξη, ήταν αδύνατον να τα καταφέρουν. Είναι εύλογο όμως να ανησυχούν και για το δικό τους συμφέρον, το τωρινό και το μελλοντικό. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να υποθηκεύσουν τα πάντα (φυσικό αέριο, περιουσιακά στοιχεία, διαθέσιμα ταμείων κλπ), για να αποφευχθεί η φορολόγηση των μεγάλων εκείνων καταθέσεων (ενδεχομένως και ύποπτης προέλευσης), που αύριο θα ψάξουν αλλού να βρουν καταφύγιο.

Όμως οι εξελίξεις τρέχουν και τα δεδομένα αλλάζουν. Ίδωμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου