4 Μαρτίου 2013

Σοβαρούς περιορισμούς στην Google για δημοσίευση άρθρων βάζει η Γερμανία

Νόμος, που εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή της Γερμανίας, προβλέπει ότι η μηχανή αναζήτησης Google μπορεί να δημοσιεύει μόνο «λέξεις ή μικρά αποσπάσματα κειμένου ως τίτλους» από άρθρα εφημερίδων, χωρίς να πληρώνει κάποιο τίμημα στις εφημερίδες από τις οποίες τα παίρνει. Θα πρέπει όμως να πληρώνει για τη χρήση μεγαλύτερων άρθρων ή άλλων περιεχομένων από τον Τύπο, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμά τους Τα Νέα.

Ο νέος αυτός νόμος θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από την Άνω Βουλή, όπου όμως η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εκφράζουν αρκετές επιφυλάξεις, ίσως τον μπλοκάρουν.

«Δεν είναι διόλου ξεκάθαρο ποιος θα προστατεύεται τώρα, από ποιον και γιατί φτιάχθηκε ο νόμος», ανέφεραν οι Πράσινοι στην ιστοσελίδα τους, τονίζοντας ότι ο νόμος δεν προστατεύει τους εκδότες που επιθυμούν να σώσουν τη βιομηχανία τους που βρίσκεται σε κρίση, ούτε την ελεύθερη κυκλοφορία της πληροφόρησης.

Αντιρρήσεις φαίνεται να έχει και η Google. «Ο νόμος δεν είναι ούτε απαραίτητος ούτε λογικός», δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνίας του αμερικανικού κολοσσού Κέι Ομπερμπεκ. «Περιορίζει την καινοτομία και πλήττει την οικονομία και τους χρήστες του Ιντερνετ στη Γερμανία».

Αντίθετα η Ένωση εκδοτών γερμανικών εφημερίδων χαιρέτισε τον νέο νόμο ως «ένα σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία ενός δίκαιου νομικού χώρου στον ψηφιακό κόσμο».

________________
Πηγή: http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου