17 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Οι καταθέτες πληρώνουν τα σκόπιμα λάθη της τρόικας;

Δεν είναι μόνο ανήκουστη, κοντόφθαλμη και άδικη η απόφαση του Eurogroup, με την οποία συμφωνεί και το ΔΝΤ, για τη Κύπρο. Είναι και ανήθικη.

Οι καταθέτες καλούνται να πληρώσουν για το πρόβλημα που η τρόικα δημιούργησε στην Κύπρο. Γιατί το πρόβλημα της Κύπρου είναι κυρίως πρόβλημα των Κυπριακών τραπεζών. Και το πρόβλημα στις Τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή) το δημιούργησε η ίδια η τρόικα με το "κούρεμα" (PSI) που επέβαλλε στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Και καλεί τώρα τους καταθέτες να πληρώσουν τους λαθεμένους χειρισμούς και αποφάσεις της.


Και ένα ερώτημα: Σίγουρα, όταν επέβαλλε το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, είχε εκτιμήσει (η τρόικα) τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχαν οι αποφάσεις της στη βιωσιμότητα του υπερμεγέθους Τραπεζικού κλάδου της Κύπρου και κατά συνέπεια στο δημόσιο χρέος της Χώρας. Υπήρχε λοιπόν κάποια σκοπιμότητα; Έπρεπε για κάποιους άλλους λόγους να τιμωρηθεί η Κύπρος; Κάποια απάντηση χρειάζεται εδώ.

Και ένα δεύτερο ερώτημα: Στην Ελλάδα, που οι τράπεζες υπέστησαν τις συνέπειες του "κουρέματος" (PSI), "ανακεφαλαιοποιούνται" εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας", χωρίς καμιά συμμετοχή των καταθετών. Γιατί στην Κύπρο δεν μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο;


Και ένα τρίτο ερώτημα: Γιατί μόνο στην Κύπρο καλούνται να συμμετάσχουν και οι καταθέτες ("να καλύψουν ένα μέρος του χρηματοδοτικού κενού", λένε), ενώ στις περιπτώσεις τόσο της Ιρλανδίας όσο και της Ισπανίας, οι καταθέτες έμειναν αμέτοχοι; Και εκεί το πρόβλημα ήταν κατά βάσει "τραπεζικό". Όμως εκεί δεν το είχε δημιουργήσει η τρόικα, αλλά οι ...αγορές!

Η πρόσφατη απόφαση λοιπόν του Eurogroup για την Κύπρο και η "επιλεκτική δικαιοσύνη του!" είναι όχι μόνο άδικη, αλλά και ανήθικη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου