4 Νοεμβρίου 2013

Εντι Ράμα: Να πάψουν τα Βαλκάνια να είναι μια ομάδα φασαριόζικων και προβληματικών αγοριών

"Βαλκάνια χωρίς αγκάθια δεν είναι Βαλκάνια" λέει ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα σε συνέντευξή του στο Σταύρο Θεοδωράκη, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι οι αναντιστοιχίες μεταξύ των κρατών και των εθνοτήτων στα Βαλκάνια μπορούν να γίνουν γέφυρες που να συνδέουν τους λαούς των Βαλκανίων. 

Ξεχωρίζω στη συνέχεια κάποιες απόψεις που εξέφρασε ο Εντι Ράμα, στη συνέντευξη αυτή που δημοσιεύτηκε προχθές στα "Νέα", σχετικά με τα Βαλκάνια γενικότερα. Μεταξύ των άλλων σημείωσε:

Βαλκάνια χωρίς αγκάθια δεν είναι Βαλκάνια. Αν και τη χρονιά που έρχεται, το 2014, θα υπάρχει ειρήνη ανάμεσα σε όλα τα κράτη των Βαλκανίων. Και αυτό είναι κάτι σπάνιο για την περιοχή μας. 

(Το πρόβλημα με το όνομα της ΠΓΔΜ) είναι ένα συμβολικό θέμα. ...Αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Μάλιστα πιστεύω ότι αυτό δεν θα έπρεπε να είναι το πρόβλημα.

Το γεγονός ότι γυρίζουν πίσω (στην Αλβανία) παιδιά με γνώση της ελληνικής γλώσσας φυσικά και δεν είναι πρόβλημα. Είναι ένα επιπλέον προσόν για όλους μας. Όσο περισσότερες γλώσσες γνωρίζουν σήμερα οι νέοι τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν να επιβιώσουν στα δύσκολα...(Αυτά τα παιδιά) αποτελούν απολύτως γέφυρα (για τις δύο χώρες).

Το πρόβλημα των Βαλκανίων είναι πως ο χάρτης των κρατών δεν αντιστοιχεί με τον χάρτη των εθνοτήτων και υπάρχουν δύο δρόμοι: ο παλαιός που λέει πως η αναντιστοιχία μετατρέπεται σε διένεξη και ο καινούργιος δρόμος που λέει πως οι αναντιστοιχίες γίνονται γέφυρες που μας συνδέουν.

Για τα Βαλκάνια το πρώτο ζητούμενο είναι η συνεχής ειρήνη. Αυτή θα φέρει την οικονομική και κοινωνική πρόοδο των λαών της περιοχής. Το επόμενο σημαντικό θέμα αφορά την Ελλάδα. Να σας θέσω την αγωνία μου ως ερώτημα. Η Ελλάδα θα προωθήσει τη συνεργασία και την εξέλιξη της περιοχής αναλαμβάνοντας τον ρόλο που αντιστοιχεί σε μια χώρα που είναι παλαιό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Και μετά είναι οι σχέσεις των Βαλκανίων με της Βρυξέλλες. Να πάψουν τα Βαλκάνια να είναι μια ομάδα φασαριόζικων και προβληματικών αγοριών που δεν μελετούν τα μαθήματά τους στο σπίτι και να γίνουν μια παρέα χωρών που θα εμφανιστεί στις Βρυξέλλες και θα έχει σχέδια για την πρόοδο στην περιοχή.


___________________
Πηγή και το σύνολο της συνέντευξης στο:
http://www.tanea.gr/news/politics/article/5051091/ta-balkania-na-papsoyn-na-einai-mia-omada-fasariozikwn-problhmatikwn-agoriwn/






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου