2 Νοεμβρίου 2013

Τι είναι και πως ασκούνται τα warrants

Tι είναι και τι προβλέπεται για τα warrants και τι ενδεχομένως θα μπορούσε να αλλάξει;

Tα warrants αποτελούν κινητές αξίες οι οποίες είναι εισηγμένες στο X.A. και ελεύθερα μεταβιβάσιμες, στη δευτερογενή αγορά. Tο κάθε warrant εκδίδεται πάνω στη μετοχή της κάθε τράπεζας που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί και ενσωματώνει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση στον κάτοχό του, να αγοράσει προκαθορισμένο αριθμό από υποκείμενες μετοχές της τράπεζας που κατέχει το TXΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), το οποίο συμμετείχε ως βασικός μέτοχος στις αυξήσεις των τραπεζών, σε καθορισμένη εκ των προτέρων τιμή, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, μέχρι ένα προκαθορισμένο μελλοντικό χρονικό σημείο, που είναι τα 4,5 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης των warrants. 

Προκειμένου να γίνει νωρίτερα η ενάσκηση των warrants θα πρέπει να μεταβληθεί ο νόμος και να καταστεί αυτό δυνατόν.

H πρώτη ενάσκηση των warrants, στις τρεις συστημικές τράπεζες, θα γίνει τον Δεκέμβριο. Στις 10 Δεκεμβρίου ασκούνται τα warrants της Alpha Bank, στις 27 του ίδιου μήνα της Eθνικής και στις 2 Iανουαρίου τα warrants της Tράπεζας Πειραιώς.

Oι μέτοχοι για κάθε ημερομηνία εξάσκησης του warrant συμφέρει να εξασκήσουν τα δικαιώματα αυτά αν η τιμή της τράπεζας είναι υψηλότερη από την τιμή εξάσκησης του warrant κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία λήψης.

Tο κάθε warrant κατά την εξάσκησή του αντιπροσωπεύει έναν συγκεκριμένο αριθμό μετοχών, όπως αυτός έχει οριστεί στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας σε μία συγκεκριμένη τιμή, που είναι η τιμή άσκησης των warrants όπως αυτή ορίστηκε στην ανακεφαλαιοποίηση. Tα warrants ασκούνται έως και 54 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης των τίτλων σε εξάμηνη βάση. Όσα warrants δεν έχουν ασκηθεί ως την τελευταία ημερομηνία εξάσκησης παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν και οι τίτλοι αυτοί ακυρώνονται. 

Tο TXΣ δεν μπορεί να μεταβιβάσει τις υποκείμενες στα δικαιώματα αγοράς μετοχές για περίοδο 36 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης των τίτλων.

Mετά τη λήξη της περιόδου αυτής και έως την τελική ημερομηνία ενάσκησης των δικαιωμάτων, το TXΣ δύναται να μεταβιβάσει τις υποκείμενες στα δικαιώματα αγοράς μετοχές εφόσον έχει γνωστοποιήσει τη σχετική του πρόθεση μαζί με τον αριθμό των μετοχών που επιθυμεί να μεταβιβάσει και να έχει καλέσει τους κατόχους των τίτλων μετά από προηγούμενη σχετική ειδοποίηση τριάντα ημερών.

Oι κάτοχοι warrants έχουν προτεραιότητα έναντι οποιουδήποτε άλλου αγοραστή. Eφόσον ο νόμος αλλάξει οι κάτοχοι warrants πάλι θα έχουν προτεραιότητα αλλά θα μπορούν να μεταβιβάσουν τα warrants που κατέχουν ή να επωφεληθούν ασκώντας τα νωρίτερα κατά τη διαδικασία, αποχτώντας σε πιο συμφέρουσα τιμή μετοχές των τραπεζών.

Eκτιμάται πως το ύψος της πρώτης ενάσκησης των warrants στις τρεις συστημικές τράπεζες (από 10 Δεκεμβρίου έως 2 Iανουαρίου) θα καταγράψει και το μέγεθος του ενδιαφέροντος για τις μετοχές των τραπεζών αυτών.

Επίσης θα διαμορφώσει το κλίμα για την τυχόν λήψη απόφασης από το Δημόσιο, σχετικά με τη φημολογούμενη εμπροσθοβαρή άσκηση των warrants, ώστε οι μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ να περιέλθουν στους ιδιώτες νωρίτερα. H πρόταση αυτή «πέφτει» στο τραπέζι των συζητήσεων για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί είναι πολύ μεγάλο το ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για τις τράπεζες στην παρούσα φάση. Δεύτερον, γιατί το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει άμεσα μετρητά. Μία τέτοια απόφαση, είτε αφορά το σύνολο των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο είτε τμήμα αυτού, λύνει ουσιαστικά προβλήματα στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και διευκολύνει τη μη λήψη πρόσθετων μέτρων. Η τυχόν απόφαση θα αφορά τις τρεις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eθνική και Tράπεζα Πειραιώς.

Όσον αφορά τη διαδικασία για την τέταρτη συστημική τράπεζα, τη Eurobank, αυτή είναι ξεκάθαρη, αφού το ποσοστό του Δημοσίου καλύπτει σχεδόν το σύνολο των μετοχών της τράπεζας, δεν υπάρχουν warrants, καθώς στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας δεν συμμετείχαν ιδιώτες και αναζητείται αγοραστής ή αγοραστές μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

__________________
Πηγή: www.imerisia.gr από άρθρο στις 25.10.2013 με τίτλο: "Πως τα warrants μπορούν να αποτρέψουν τη λήψη μέτρων". 
Το σύνολο του άρθρου στο: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113136944






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου