5 Μαρτίου 2014

Γιόακιμ Γκάουκ: Θέλουμε μία ευημερούσα Ελλάδα

«Ολοι στην Ευρώπη θέλουμε μία ανταγωνιστική, ευημερούσα Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, η οποία να διακρίνει τις προοπτικές της εντός και μαζί με την Ε.Ε.» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ*, ο οποίος επισκέπτεται από σήμερα τη χώρα μας. 

Αναλαμβάνοντας ως ανώτατος άρχοντας της Γερμανίας «το ηθικό χρέος» των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αναμένεται να μεταβεί με τον Ελληνα ομόλογό του, Κάρολο Παπούλια στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, όπου θα αποτίσουν από κοινού φόρο τιμής στα θύματα των ναζί. 

Ορισμένα αποσπάσματα από τις απαντήσεις του Γερμανού προέδρου, κατά τη συνέντευξή του στην "Καθημερινή", στη συνέχεια:

- ...Η ελληνική κοινωνία καταφέρνει πολλά, ο κόσμος στερείται πολλά. Και γι’ αυτό χαίρομαι πραγματικά που διακρίνονται διστακτικά οι πρώτες οικονομικές επιτυχίες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό προβλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα. Τέτοιες θετικές ενδείξεις δίνουν θάρρος και δύναμη για τις επερχόμενες μεγάλες προκλήσεις. Και για να αντεπεξέλθει κανείς σε αυτές χρειάζονται η πεποίθηση και η δύναμη της θέλησης για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους Ελληνες να συνεχίσουν αυτήν τη δύσκολη πορεία - και μάλιστα όχι για να ικανοποιήσουν την Ευρώπη, αλλά από ίδιο ενδιαφέρον...

- Φυσικά και μου προκαλούν ανησυχία οι αντιγερμανικές και οι αντιευρωπαϊκές τάσεις. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους αφαιρέσουμε κάθε λόγο ύπαρξης με το να καθιστούμε διαρκώς και από κοινού σαφές: η Ευρώπη, μία κοινή Ευρώπη -και όχι η επιστροφή σε εθνοκεντρικές πρακτικές- προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες για ανάπτυξη και εξέλιξη των κρατών όλων μας. Η Ε.Ε. μπορεί να συμπαραστέκεται σε μεμονωμένες χώρες με σκοπό την αντιμετώπιση κρίσεων. Επίσης, η ευρωπαϊκή οικογένεια μπορεί να βρει απαντήσεις, μακράν καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαν ποτέ μεμονωμένα εθνικά κράτη, για όλες τις σύγχρονες προκλήσεις... Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής: το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια μεγάλη αγορά με ένα κοινό νόμισμα. Η Ευρώπη είναι το θεμέλιο για τη ζωή μας με ειρήνη και ασφάλεια, εργασία και ευημερία. Μέσα στην Ε.Ε. ζούμε σε μια μοναδική στον κόσμο πολιτική και πολιτισμική κοινότητα αξιών...

- Παρακολουθώ με δυσαρέσκεια πως αναβιώνουν παλιές προκαταλήψεις (σχετικά με το νεοναζιστικό εξτρεμισμό), τις οποίες ουσιαστικά θεωρούσαμε ξεπερασμένες . Λυπάμαι πολύ για τον τρόπο με τον οποίο έγραφαν και ενημέρωναν τα προηγούμενα χρόνια κάποια γερμανικά και ελληνικά ΜΜΕ για τις χώρες μας. Δεν βοηθάει στη λύση του προβλήματος να υποθάλπεται η αποστροφή και να ξεσηκώνονται οι λαοί ο ένας κατά του άλλου. Είναι μεν δελεαστικό να μεταθέτουμε την αιτία για τα προβλήματα προς τα έξω – έτσι όμως καθίσταται δύσκολος ο αυτοκριτικός συλλογισμός ή και παρακάμπτεται. Δεν πρέπει να εξωραΐζουμε τα προβλήματα, αλλά να τα κατονομάζουμε ανοιχτά και συγχρόνως να επιδιώκουμε υπομονετικά λύσεις, οι οποίες να συνάδουν με τις ευρωπαϊκές μας αξίες – και στον τρόπο ή μάλλον ειδικά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες και τις μειονότητες.

- Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την πολιτική μεμονωμένων κομμάτων. Μεγάλωσα σε ένα σύστημα Οικονομίας Κεντρικού Σχεδιασμού και δικτατορίας. Γι’ αυτό εκτιμώ μια Δημοκρατία που δεν είναι δεσμευμένη σε καμία ιδεολογία και δεν υποκύπτει σε κανέναν λαϊκισμό. Και εκτιμώ το σύστημα της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς, όπως το έχουμε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Συνδέει την οικονομική ελευθερία με την κοινωνική ευθύνη. Αυτό αποτελεί πολύτιμο συνδυασμό δύο σημαντικών αρχών. Στην Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς κάθε άτομο έχει τον ελεύθερο χώρο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του. Δραστηριοποιείται προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά παράλληλα βιώνει και την προστασία της συλλογικής αλληλεγγύης.

- Η Ελλάδα βίωσε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μία γερμανική κατοχή ιδιαίτερα βίαιη. Αυτός ο πόλεμος άφησε στην Ελλάδα βαθιές πληγές... Το «ρήγμα με τον πολιτισμό» που διαπράχθηκε επιβάλλει σ’ εμάς τους Γερμανούς μία ιδιαίτερη ευθύνη. Η Γερμανία έχει συναίσθηση του γεγονότος αυτού... Δεν θα ήθελα να συζητήσω εδώ για το νομικό ζήτημα σχετικά με τις επανορθώσεις, όμως επιτρέψτε μου να πω: Το ηθικό χρέος δεν θέλουμε ούτε να το αρνηθούμε ούτε να το σχετικοποιήσουμε... Θέλω κατά την επίσημη επίσκεψή μου να υποκλιθώ με σεβασμό μπροστά στα θύματα που δολοφονήθηκαν από Γερμανούς. Μαζί με τον Πρόεδρο, κ. Παπούλια, θα ταξιδέψω στους Λιγκιάδες για να αποτίσω εκεί φόρο τιμής στα θύματα μιας φρικτής σφαγής. Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρό σας που θα επισκεφθεί μαζί μου αυτόν τον τόπο της φρίκης. Θα μιλήσω επίσης με μέλη της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων, για να μνημονεύσουμε τα θύματα του εκτοπισμού και της δολοφονίας των Ελληνοεβραίων. Η Γερμανία λυπάται βαθύτατα για τα θύματα του Πολέμου. Όμως, ενώ πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν για τα εγκλήματα σε άλλες χώρες, τα συμβάντα στην Ελλάδα τούς είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Ως προς αυτό, υπάρχει σαφής ανάγκη για αναπλήρωση των ελλείψεων. Το να δημιουργηθεί η γνώση για τις τότε φρικαλεότητες του πολέμου και την καταδίωξη των Ελλήνων, είναι κατά την γνώμη μου το σημαντικότερο καθήκον στο άμεσο μέλλον ...και μέρος αυτής της γνώσης είναι και η γνώση για εκείνους τους Γερμανούς που έδρασαν ενεργά στο πλάι της Ελληνικής Αντίστασης.

- ...Κατά την άποψή μου, η αλληλεγγύη, την οποία δείχνει σήμερα η Ευρώπη προς την Ελλάδα, έχει πνεύμα παρόμοιο με εκείνο της βοήθειας ανασυγκρότησης, την οποία προσέφεραν οι Σύμμαχοι στην Δυτική Γερμανία ύστερα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να ορθοποδήσει πάλι. Ολοι στην Ευρώπη θέλουμε μία ανταγωνιστική, ευημερούσα Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, η οποία να διακρίνει τις προοπτικές της εντός και μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ευρώπη δεν είναι για μας μία επιλογή ανάμεσα σε πολλές. Είναι το δίδαγμα από την Ιστορία μας και ό,τι καλύτερο έχουμε ως μέλλον.

*Γεννημένος στο Ροστόκ της πρώην ανατολικής Γερμανίας το 1940, ο Γιόακιμ Γκάουκ εξελέγη ενδέκατος πρόεδρος της ομοσπονδιακής Γερμανίας τον Μάρτιο του 2012. 

Πηγή: kathimerini.gr 05.03.2014
Το σύνολο της συνέντευξης στο:
http://www.kathimerini.gr/756537/article/proswpa/synentey3eis/gioakim-gkaoyk-8eloyme-mia-eyhmeroysa-ellada






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου