4 Μαρτίου 2014

Κρεμλίνο: Απειλεί με "αμερικανικό χρηματοπιστωτικό κραχ"

Η Ρωσία θα εκμηδενίσει την οικονομική της εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν η Ουάσινγκτον επιβάλει κυρώσεις εναντίον της εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, γεγονός που θα οδηγήσει σε «κραχ» του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, προειδοποίησε σήμερα ο Σεργκέι Γκλαζίεφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου.

«Θα βρούμε τρόπο όχι μόνο να περιορίσουμε την οικονομική μας εξάρτηση από τις ΗΠΑ, αλλά θα εξασφαλίσουμε μεγάλο όφελος από τις κυρώσεις. Οι απόπειρες για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε κραχ του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στο τέλος της κυριαρχίας των ΗΠΑ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», πρόσθεσε με δηλώσεις του στο Ria-Novosti ο Σεργκέι Γκλαζίεφ.

«Θα υποχρεωθούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα νομίσματα, να δημιουργήσουμε το δικό μας σύστημα ρύθμισης. Έχουμε εξαιρετικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τους εταίρους στην Ανατολή και στον Νότο», είπε.

«Εάν επιβληθούν κυρώσεις κατά κρατικών δομών, θα είμαστε αναγκασμένοι να αναγνωρίσουμε ότι δεν θα είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις αμερικανικές τράπεζες», προειδοποίησε.

«Διότι οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι και εάν οι ΗΠΑ παγώσουν τα στοιχεία ενεργητικού μας, τότε το παθητικό μας σε δολάρια θα παγώσει επίσης. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζές μας και οι επιχειρήσεις μας δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνεια στους αμερικανούς εταίρους μας», συνέχισε.

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα, πηγή του Κρεμλίνου (προφανώς στα πλαίσια του διπλωματικού πολέμου) δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti ότι ο κ. Γκλαζίεφ εξέφρασε μια προσωπική του άποψη και ότι οι δηλώσεις του δεν απηχούν την επίσημη θέση του Κρεμλίνου.
Πηγές: kathimerini.gr και capital.gr 04.03.2014

Ήταν προφανώς μια απάντηση στις "απειλές" που εκτόξευσαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, υποτιμώντας (εσκεμμένα ίσως) το μέγεθος και τη βαρύτητα της χώρας στον οικονομικό και πολιτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu την Δευτέρα είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν οικονομικά και διπλωματικά βήματα με στόχο την “απομόνωση” της Ρωσίας, σε περίπτωση που αυτή συνεχίσει την παρέμβασή της στην Ουκρανία.

Επίσης η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζεν Ψάκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων είχε δηλώσει: «Σε αυτό το σημείο, πλέον δεν εξετάζουμε απλώς την επιβολή κυρώσεων, με δεδομένες τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η Ρωσία» και «είναι πιθανό να τις επιβάλλουμε και προετοιμαζόμαστε γι΄ αυτό». «Έχουμε ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων επιλογών», είχε προσθέσει η ίδια.
Πηγή: www.capital.gr 03.03.2014

_____________
Σημείωση: Συγκεκριμένα οι πηγές για την παρούσα ανάρτηση είναι:
http://www.kathimerini.gr/756448/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/rwsikes-apeiles-gia-th-wall-street-ean-epivlh8oyn-kyrwseis-kata-ths-mosxas
http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1968824
http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1968569






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου