28 Μαΐου 2014

ΕΕ: Το 93% των ελληνικών παραλιών έχουν νερά άριστης ποιότητας

Στην πέμπτη θέση της Ευρώπης βρίσκονται οι ελληνικές παραλίες όσον αφορά την ποιότητα των υδάτων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η οποία βασίζεται σε μετρήσεις που έγιναν το 2013.

Πρώτες χώρες στη λίστα είναι η Κύπρος και το Λουξεμβούργο*, όπου τα νερά σε όλες τις παραλίες για κολύμβηση, που εξετάστηκαν, κρίθηκαν άριστης ποιότητας.


Ακολουθούν η Μάλτα με το 99% των παραλιών της να έχουν νερά άριστης ποιότητας, η Κροατία με 95% και η Ελλάδα με 93%, ενώ ένα πρόσθετο 6% των ελληνικών παραλιών πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας υδάτων της ΕΕ. Συνολικά, στη χώρα μας ελέγχθηκαν 2.162 παραλίες.

Tα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη αναλογία των περιοχών «ανεπαρκούς ποιότητας» είναι η Εσθονία (6%), η Ολλανδία (5%), το Βέλγιο (4%), η Γαλλία (3%), η Ισπανία (3%) και η Ιρλανδία (3%).

Η ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) επιτηρεί την ποιότητα των υδάτων σε 22.000 περιοχές κολύμβησης στη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια, σε όλη την ΕΕ, την Ελβετία και, για πρώτη φορά, την Αλβανία.

Ο αρμόδιος επίτροπος για το Περιβάλλον επίτροπος Γιάνες Ποτόστσνικ δήλωσε ότι «αποτελεί ευχάριστη είδηση το γεγονός ότι η ποιότητα των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης εξακολουθεί να είναι υψηλή. Ωστόσο», πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε όσον αφορά έναν τόσο πολύτιμο πόρο, όπως είναι το νερό. Πρέπει να συνεχιστεί η διασφάλιση της πλήρους προστασίας των υδάτων κολύμβησης και του πόσιμου νερού, καθώς και των υδάτινων οικοσυστημάτων μας».

Η αξιολόγηση γίνεται πάντως, όχι από κάποιο ευρωπαικό κεντρικό όργανο, αλλά υπό την εποπτεία των τοπικών αρχών που συλλέγουν δείγματα τα οποία ελέγχονται και κατατάσσονται σε «εξαιρετικής ποιότητας», «καλής ποιότητας», «επαρκούς ποιότητας» ή «ανεπαρκούς ποιότητας». Οι αξιολογήσεις βασίζονται στα επίπεδα δύο ειδών βακτηριδίων που αποτελούν ένδειξη ρύπανσης λόγω της παρουσίας λυμάτων ή κτηνοτροφικών αποβλήτων. Στις θαλάσσιες ακτές της Ε.Ε. η ποιότητα των υδάτων ήταν σε ποσοστό 85% εξαιρετικής ποιότητας ενώ σε ό,τι αφορά στις εσωτερικές περιοχές κολύμβησης, δηλαδή τα ποτάμια και τις λίμνες, η ποιότητα των υδάτων φαίνεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο.


*Παρατήρηση: Στο Λουξεμβούργο προφανώς αναφέρονται στα νερά ποταμών-λιμνών γιατί θάλασσα δεν έχει.

Πηγές: www.tanea.gr και www.lifo.gr 27.05.2014
Φωτογραφία: Βοϊδοκοιλιά Μεσσηνίας (από TakisAnt) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου