31 Μαΐου 2014

Προοπτική ένταξης για Ουκρανία;

Ως αντίδραση στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, ο ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Φούλε τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ. Είναι η χρονική συγκυρία κατάλληλη;
 
«Εάν εννοούμε σοβαρά τον μετασχηματισμό των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, θα πρέπει να κάνουμε χρήση του σημαντικότερου εργαλείου που έχουμε για τον ανασχεδιασμό: την διεύρυνση» δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος στην εφημερίδα Die Welt, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί άμεση ένταξη, αλλά προοπτική ένταξης. Πολλοί εκτιμούν ότι οι δηλώσεις του Στέφαν Φούλε γίνονται σε μια ακατάλληλη χρονική συγκυρία, κατά την οποία το Κρεμλίνο κατηγορεί την ΕΕ για άσκηση επέκτατικής πολιτικής.

Η πρόταση για την προοπτική ένταξης στην ΕΕ δεν είναι παραγωγική

Η πρόταση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, υποστηρίζει ο Χανς-Χένινγκ Σρέντερ, πολιτικός επιστήμονας και ειδικός σε θέματα ανατολικής Ευρώπης, υπενθυμίζοντας ότι η προοπτική ένταξη θα μπορούσε να λειτουργήσει ενδεχομένως σταθεροποιητικά στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Ωστόσο ο δρόμος της σταθεροποίησης δεν μπορεί να διανυθεί χωρίς την σύμπραξη της Ρωσίας, με δεδομένη στην ισχυρή οικονομική εξάρτηση του Κιέβου από τη Μόσχα. «Μακροπρόθεσμα η Ουκρανία χρειάζεται στενή συνεργασία με τη Ρωσία για την οικονομική της ανάπτυξη. Πέραν, λοιπόν, των δυνατοτήτων που έχει η Ρωσία να ασκεί πιέσεις προς την Ουκρανία, υπάρχει και η πραγματικότητα που θέλει τις δύο χώρες να είναι στενά συνδεδεμένες στο οικονομικό πεδίο. Και υπό την έννοια αυτή, η πρόταση για την προοπτική ένταξης στην ΕΕ δεν είναι παραγωγική», εκτιμά ο γερμανός επιστήμονας.

Προς το παρόν, η ΕΕ χρειάζεται μια φάση σταθεροποίησης

Την πραγματικότητα αυτή αναγνωρίζει και ο Έλμαρ Μπροκ. Ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής παραπέμπει στις ιδιαιτερότητες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. «Ο Φούλε έχει δίκιο όταν λέει ότι η διεύρυνση της ΕΕ συνιστά ένα από τα πιο επιτυχημένα πολιτικά εργαλεία για την ειρήνευση. Ωστόσο, μια διεύρυνση δεν θα πρέπει να καταστρέφει την συνοχή. Για αυτό και το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας, της Γεωργία και της Μολδαβίας δεν βρίσκεται άμεσα στην ημερήσια διάταξη. Προς το παρόν, η ΕΕ χρειάζεται μια φάση σταθεροποίησης», υποστηρίζει ο Έλμαρ Μπροκ.
Για τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη στάση της Ρωσίας, αλλά επεκτείνεται και στις ίδιες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η προοπτική ένταξης θα δημιουργούσε εσφαλμένες ελπίδες, τονίζει, προτείνοντας μια διαδικασία που θα αρχίζει με την σύνδεση των χωρών αυτών με την ΕΕ. Σε μια δεύτερη φάση, θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για ένταξη.

Jennifer Fraczek/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Πηγή: www.dw.de (Deutsche Welle) 31.05.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου