21 Μαΐου 2014

Κίνα: Συμφωνία-μαμούθ με Ρωσία για φυσικό αέριο

Η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν σήμερα την πουλαναμενόμενη συμφωνία φυσικού αερίου, προϊόν δεκαετών διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε κατά την επίσκεψη στην Κίνα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο καθορισμός της τιμής ήταν το κύριο εμπόδιο στις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία προβλέπει την αποστολή 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Κίνα για 30 χρόνια, βάσει συμβολαίου ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω νέου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Σιβηρίας με τα μεγάλα κινεζικά κέντρα κατανάλωσης κοντά στις κινεζικές ακτές.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Kινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ ήταν παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ρωσικής υπό κρατικό έλεγχο Gazprom και της κινεζικής National Petroleum Corp (CNPC).

Η Gazprom δεν αποκάλυψε τη συμφωνηθείσα στο πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας τιμή του φυσικού αερίου.

Συμβολικά, η συμφωνία αποτελεί θρίαμβο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην επιδίωξή του για την εξασφάλιση νέω εταίρων στην Ασία, την ώρα που οι Ευρωπαίοι πελάτες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο μεσούσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Πηγές: kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ 21.05.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου