25 Μαΐου 2014

Ψηφίζει όλη η Ευρώπη

Οι πολίτες σε 20 από τις συνολικά 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέρχονται σήμερα στις κάλπες των Ευρωεκλογών για να εκλέξουν τους 751 ευρωβουλευτές που θα καθίσουν στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πενταετία 2014 - 2019.

Έχουν ήδη ψηφίσει οι πολίτες από τη Σλοβακία, Λετονία, Μάλτα και Τσεχία, ενώ από την Πέμπτη έχουν ψηφίσει οι πολίτες σε Βρετανία, Ολλανδία και Κροατία, και την Παρασκευή άνοιξαν οι κάλπες σε Ιρλανδία.

Tα βλέμματα είναι στραμμένα στα 'ευρω-σκεπτικιστικά" κόμματα της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς, τα οποία, βάσει των έως τώρα δημοσκοπήσεων, ενδέχεται να τριπλασιάσουν τους εκπροσώπους τους στην Ευρωβουλή, καταλαμβάνοντας περίπου 100 από τις 751 έδρες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπεί τα 505,7 εκατομμύρια κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Η Ελλάδα, βάσει πληθυσμού και συνθηκών, καταλαμβάνει 21 έδρες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας. Η τελική και η ακριβής κατανομή των εδρών στο ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.


Όμως πέρα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου προσέρχονται σήμερα Κυριακή και οι πολίτες της Ουκρανίας, σε μία κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας. Οι αυτονομιστές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ έχουν προειδοποιήσει ότι θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου