21 Μαΐου 2014

Τα e-cigarettes βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος

Εξήντα φορές μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν να κόψουν το κάπνισμα όσοι καπνιστές επιλέγουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα e-cigarettes, παρά με άλλα υποκατάστατα, όπως επιθέματα νικοτίνης ή τσίχλες ή ακόμη και τη δύναμη της θέλησης.

Ο επικεφαλής μεγάλης μελέτης σε 6.000 καπνιστές σε διάρκεια πέντε ετών, δρ Ρόμπερτ Ουέστ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη συρρίκνωση του αριθμού των καπνιστών και στον περιορισμό των θανάτων, που σχετίζονται με τον καπνό.

Εκτός από καρκίνο του πνεύμονα και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης καρδιοαναπνευστικών παθήσεων, που σκοτώνουν κάθε χρόνο 
6 εκατομμύρια καπνιστές, σύμφωνα με εκτίμηση του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αριθμό ανθρώπων μεγαλύτερο από κάθε άλλη κατηγορία παθήσεων.

Η μελέτη έδειξε ότι 20% των καπνιστών που προσπάθησαν να διακόψουν το κάπνισμα με τη βοήθεια ηλεκτρονικών τσιγάρων ανέφεραν ότι σταμάτησαν να καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα. Αντίθετα, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις της τάξης του 10,1% για όσους επέλεξαν υποκατάστατα όπως επιθέματα ή τσίχλες νικοτίνης, ενώ απ’ όσους στηρίχθηκαν αποκλειστικά στη δύναμη της θέλησής τους μόνο το 15,4% αυτών πέτυχαν τον σκοπό τους.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, διεγερτική ουσία που αν και εθιστική, δεν θεωρείται ιδιαίτερα βλαβερή για την ανθρώπινη υγεία. 
Ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όμως, εκτιμούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να σημάνουν ακόμη και το οριστικό τέλος του καπνίσματος.

Πηγή: kathimerini.gr 21.05.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου