19 Μαΐου 2014

Η αστοχία των δημοσκοπήσεων και των exit polls

Όχι μόνον οι δημοσκοπήσεις, αλλά και τα exit polls έπεσαν έξω στις χθεσινές Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές και το ερώτημα είναι γιατί; Ασφαλώς οι εν λόγω εταιρείες, αν θέλουν να επιβιώσουν παραμένοντας έγκυρες, οφείλουν μια πειστική απάντηση.

Προς το παρόν κάποιες απαντήσεις στο ερώτημα επιχειρεί να δώσει, σε άρθρο του στην "Καθημερινή", ο Κων. Ζούλας. Αντιγράφω κάποια σημεία:

Για τις δημοσκοπήσεις:
Ο πρώτος λόγος βρίσκεται στην άρνηση συμμετοχής των πολιτών στις μετρήσεις. Ανω του 40% όσων δέχονται κλήσεις από τις εταιρείες είτε αρνούνται να απαντήσουν είτε και παραπλανούν τους τηλεφωνητές με λάθος απαντήσεις. Ουδέποτε στο παρελθόν οι ερευνητές δεν αντιμετώπιζαν τόσο μεγάλη άρνηση συμμετοχής και δεν καλούνταν επί της ουσίας να διαμορφώσουν συμπεράσματα από τους μισούς πολίτες.
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τους νέους. Τα τελευταία χρόνια οι μικρότερες ηλικίες (που κατεξοχήν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ) είτε έχουν «μετακομίσει» από τον ΟΤΕ στις ιδιωτικές εταιρείες τηλεφωνίας, είτε δεν έχουν καν σταθερό τηλέφωνο. Με συνέπεια να μη μετέχουν καν στις έρευνες, στρεβλώνοντας ακόμη περισσότερο αυτό που στη στατιστική ονομάζεται αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Για τα 
exit polls:
Η απάντηση, στο 
γιατί έπεσαν έξω, σύμφωνα με κάποιους δημοσκόπους, βρίσκεται και πάλι στους νέους. Διότι από την υποεκπροσώπησή τους στις προεκλογικές έρευνες που είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται μειωμένα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, χθες ξαφνικά τα ίδια ποσοστά προέκυψαν παραφουσκωμένα γιατί απλούστατα οι νέοι που πήγαν στις κάλπες «υπερπροθυμοποιήθηκαν» να μετέχουν στα exit polls εν αντιθέσει με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Επιπλέον οι ειδικοί υποστήριζαν ότι στην ανατροπή των προβλέψεών τους συνέτεινε και η πόλωση που προκάλεσε την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών των κ. Σγουρού και Καμίνη προς όφελος της κ. Δούρου και του κ. Σακελλαρίδη.

Αν αυτά ή κάτι άλλο ισχύει ελπίζουμε να το μάθουμε στις επόμενες ημέρες.
 
Πηγή: kathimerini.gr 19.05.2014
http://www.kathimerini.gr/767768/article/epikairothta/politikh/h-astoxia-twn-exit-polls
Η Γελοιογραφία είναι του Ανδρέα Πετρουλάκη από την "Καθημερινή"


yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Με επιστολή του, προς την πρόεδρο του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) Χριστίνα Καράμπελα, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης ζητά να εξετασθεί το θέμα των μεγάλων αποκλίσεων μεταξύ των αποτελεσμάτων των exit-polls και του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή