18 Μαΐου 2014

Δημοψήφισμα στην Ελβετία για τον κατώτατο μισθό στα 3.263 ευρώ !

Δημοψήφισμα για τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στον κόσμο πραγματοποιείται σήμερα, Κυριακή, στην Ελβετία. Εάν εγκριθεί, οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στους εργαζόμενους μηνιαίο μισθό 4.470 δολαρίων, δηλαδή 3.263,73 ευρώ.

Στη φωτογραφία πάνω αριστερά: Διαδηλωτές κρατάνε πανό με σύνθημα «Ας σώσουμε την Ελβετία:κατώτατος μισθός τώρα!» (Πηγή: AP)

Οι υποστηρικτές της πρότασης αυτής θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη για να ζήσουν οι Ελβετοί μια αξιοπρεπή ζωή, καθώς το κόστος ζωής στις μεγάλες ελβετικές πόλεις, όπως η Γενεύη και η Ζυρίχη είναι πολύ υψηλό.

Από την άλλη, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής και η ανεργία, καθώς οι νέοι θα είναι πολύ δύσκολο να βρουν δουλειά.

Τα συνδικάτα είναι εξοργισμένα, καθώς η Ελβετία, μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, δεν έχει ένα ελάχιστο επίπεδο αμοιβής, όπως συμβαίνει στη γειτονική Γαλλία και Γερμανία.

Υποστηρίζουν ότι η επιβίωση με λιγότερο από 4.000 ελβετικά φράγκα το μήνα δεν είναι δυνατή, επειδή τα ενοίκια, η ασφάλιση υγείας και τα τρόφιμα είναι απαγορευτικά ακριβά.

Πηγή: http://www.tovima.gr 18.05.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου