23 Μαΐου 2014

Η Κύπρος μέσα στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ

(upd) Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο αργά το βράδυ της Πέμπτης, με προτροπή προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο. Συγκεκριμένα, στην τελευταία του δήλωση επί Κυπριακού εδάφους μετά το δείπνο που παρέθεσε στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να συμβάλουν στην υλοποίηση της. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τους δύο ηγέτες να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο και αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν είναι έτοιμες να συμβάλουν στην εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας» είπε ο Μπάιντεν.
Πληροφορίες από "Τα Νέα"
Περισσότερα στο: http://www.tanea.gr/news/politics/article/5123800/tzo-mpainten-shmantiko-xarti-sta-xeria-ths-leykwsias-to-aerio/

Νωρίτερα γράφαμε:

από τον "Φιλελεύθερο":
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ήταν ξεκάθαρος στις συνομιλίες που είχε χθες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμανε πως η Κύπρος, έχει ρόλο στην περιοχή τον οποίο πρέπει να διαδραματίσει.

Οι ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις, θεωρούν πως η Κύπρος σε συνεργασία με χώρες της περιοχής, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μιαν από τις εναλλακτικές λύσεις στα ενεργειακά για την Ευρώπη. Οι συζητήσεις μπήκαν και στην ουσία ως προς τον τρόπο αξιοποίησης του αερίου. 
Το Κυπριακό συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, πρώτα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια με τον Έρογλου στα κατεχόμενα. Ωστόσο, συζητήσεις ουσίας έγιναν στο δείπνο που παρέθεσε στους Αναστασιάδη και Έρογλου στην παρουσία της εκπροσώπου του ΟΗΕ, Λίζα Μπάτενχαϊμ. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει τις εκατέρωθεν προσεγγίσεις, αλλά και να αντιμετωπίσει τα καμώματα του Ντερβίς Έρογλου. 
Η πρόθεση Μπάιντεν να αναφερθεί στο θέμα της Αμμοχώστου στη δήλωση που θα διάβαζε μετά το δείπνο, προκάλεσε αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς. Υπήρξαν συζητήσεις που κράτησαν μια ώρα (μετά το δείπνο) και στο τέλος ο κ. Μπάιντεν διάβασε μια δήλωση, παρουσία Αναστασιάδη -Έρογλου και Μπάτενχαϊμ, η οποία ήταν γενική και ως καινούργιο στοιχείο παρουσίασε την εντατικοποίηση των επαφών. 
Υπενθυμίζεται ότι ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, μετά προηγούμενη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα της Αμμοχώστου, δήλωσε πως «Όχι, το όνομα των Βαρωσίων δεν ανεφέρθη».
Περισσότερα στον «Φιλελεύθερο»  
See more at: 
http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/200779/i-kypros-mesa-stous-schediasmous-ton-ipa#sthash.8Q4j4z3M.dpuf
http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/200776/den-syzitithike-thema-ammochostou-metaxy-bainten-eroglou#sthash.LDY6OB8Q.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου