20 Μαΐου 2014

Δημοτικές εκλογές: Τα δέκα ντέρμπι της Κυριακής στους μεγάλους δήμους

Δέκα εκλογικά ντέρμπι κρύβει η επόμενη Κυριακή, στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών, που αφορούν μεγάλους δήμους και πρωτεύουσες νομών και περιφερειών. Ειδικότερα: 

Στο Δήμο Αθηναίων, όπου ο τωρινός δήμαρχος κ. Γ. Καμίνης (ανεξάρτητος), προηγείται στον α΄ γύρο με 21,06% έναντι του Γαβριήλ Σακελλαρίδη (υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ), που ακολουθεί με 20%. Ο κ. Γ. Καμίνης, με δεδομένη τη στήριξη και από τη ΝΔ, αναμένεται τελικά να επικρατήσει.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο επίσης ανεξάρτητος Γιάννης Μπουτάρης έχει σαφές προβάδισμα έναντι του υποστηριζόμενου από τη Ν.Δ. Σταύρου Καλαφάτη. Ο νυν δήμαρχος Γ. Μπουτάρης έλαβε 36,03% στις 18 Μαΐου, ενώ ο έχων το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος, 26,19%.

Στον Πειραιά, με ενδιαφέρον αναμένεται η αναμέτρηση του νυν δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου (
υποστηρίζεται από τη Ν.Δ) με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννη Μώραλη, ο οποίος προηγείται στον α΄ γύρο με 33,28%, έναντι 31,33% του κ. Μιχαλολιάκου. Με δεδομένο ότι αρκετά στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχουν εμφανιστεί στο πλευρό του κ. Μώραλη, αυτός φαίνεται να είναι και ο πιθανότερος να εκλεγεί τελικά στο μεγάλο λιμάνι.

Στο Δήμο Πατρέων, μία υποψηφιότητα από το ΚΚΕ πέρασε στον δεύτερο γύρο έπειτα από πολλά χρόνια σε μεγάλο δήμο. Ο Κ. Πελετίδης βγήκε πρώτος, με ποσοστό 25,06% και θα αναμετρηθεί με τον Κ. Χριστόπουλο, ανεξάρτητο, προερχόμενο από τη Ν.Δ., ο οποίος ακολουθεί με 23,94%. Πιο πιθανή θεωρείται η εκλογή του κ. Πελετίδη, καθόσον εικάζεται ότι θα στηριχθεί γενικότερα από το αντιμνημονιακό μπλοκ. 

Στο Ηράκλειο Κρήτης, ο νυν δήμαρχος και με μακρά ιστορία στον δημαρχιακό θώκο Γιάννης Κουράκης (
ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) συγκέντρωσε 40,6% την Κυριακή και θα αναμετρηθεί με τον Β. Λαμπρινό (ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ), που πήρε 28,3%. Ο κ. Κουράκης αναμένεται να επικρατήσει.

Στο Δήμο Λάρισας, προηγείται ελαφρώς η κ. Ρένα Καλαραριώτου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τη Ν.Δ.) με 23,24% στον α΄ γύρο και ακολουθεί ο Απόστολος Καλογιάννης με 22,62% (ανεξάρτητος, στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγους). Παρακινδυνευμένη η όποια πρόβλεψη.  

Στον Βόλο, ο Αχιλλέας Μπέος (
ανεξάρτητος, στενές σχέσεις με την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου) με 38,29% στον πρώτο γύρο, αναμένεται τελικά να επικρατήσει εύκολα. Απέναντί του θα βρει την Κυριακή τον Μ. Πατσιαντά, ο οποίος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων έλαβε 24,82% στον πρώτο γύρο. 

Στο Αγρίνιο, ο Γ. Παπαναστασίου (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη Ν.Δ.), με 38,3% στον πρώτο γύρο θα αναμετρηθεί με τον Π. Μοσχολιό (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), ο οποίος έλαβε 30,74%. Παρά τη διαφορά το αποτέλεσμα φαίνεται να "παίζεται".

Στον Δήμο Κερκυραίων, ο Κ. Νικολούζος με 31,39% και υποστήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμετριέται με την κ. Μερόπη Υδραίου, ανεξάρτητη προερχόμενη από τη Ν.Δ., που έλαβε 26,24%. Δύσκολη η όποια πρόβλεψη.

Τέλος, στη Ρόδο, ο Φ. Χατζηδιάκος (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) προηγείται με 39,06% του Ευστρ. Καρίκη (Ν.Δ.), που έλαβε 23,26%. 
Αναμένεται μάλλον εύκολη επικράτηση του κ. Χατζηδιάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου