29 Μαΐου 2014

H Frankfurter Allgemeine Zeitung για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα

Στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα αναφέρθηκε η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία, σύμφωνα με την επισκόπηση τύπου της Deutsche Welle, σημειώνει:
«Οι ευρωεκλογές έδωσαν στους Έλληνες την ευκαιρία, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, να τιμωρήσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, χωρίς να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την παραμονή της χώρας τους στην ευρωζώνη.
Υπό αυτή την έννοια ο συνασπισμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα πήγε εντυπωσιακά καλά. Μπορεί το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του λαϊκιστή ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία του ισχυρότερη δύναμη, την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχασαν περισσότερες από 10 μονάδες σε σχέση με το 2012, παρόλα αυτά όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν καταστροφή για τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στα όριά του. Το κόμμα εξασφάλισε το 26,6 % των ψήφων και έτσι εξήντλησε το εκλογικό του δυναμικό. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα και τώρα μένει στάσιμο στα ίδια επίπεδα. Είναι ισχυρός, δεν μπορεί όμως να κυβερνήσει μόνος του, ελλείψει κυβερνητικών εταίρων. Εάν πραγματοποιούνταν αύριο κοινοβουλευτικές εκλογές, η Ελλάδα δεν θα απειλούνταν από μια κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά από την ακυβερνησία, λόγω της απουσίας πλειοψηφιών».
Η εφημερίδα αναφέρεται και στα ποσοστά που συγκέντρωσε το Ποτάμι, σχολιάζοντας: «Το ότι το νέο κόμμα διεξήγε έναν γενικότερα ουσιαστικό προεκλογικό αγώνα, καθιστά την επιτυχία του ακόμη πιο αξιοσημείωτη. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατάφερε να προφυλάξει το ΠΑΣΟΚ από τον αφανισμό».

Πηγή: απόσπασμα από άρθρο επισκόπησης τύπου στο www.dw.de με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στα όριά του»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου